Právě on, stejně jako mnozí další, v sobotu převzali ocenění za to, že pomohli zachránit historické bolevecké jádro a přispěli k jeho současné podobě. Ocenění předávalo Sdružení boleveckých rodáků u příležitosti letošního dokončení obnovy Bolevecké návsi.

Jiří Škabrada byl jedním z těch, kteří této oblasti pomohli v sedmdesátých letech, kdy se rozhodovalo, zda se původní ves srovná se zemí nebo paneláky vyrostou kolem ní. „Udělal se historický průzkum a našlo se tam spoustu zajímavých věcí, včetně hodně starých věcí, a to pomohlo k tomu, že se to otočilo na tu správnou stranu," doplňuje Škabrada s tím, že podobné vsi uprostřed města ojedinělé sice nejsou, ale Plzeň drží primát v počtu historických vesnických center v okrajových čtvrtích. „Jak se město zvětšovalo, dosáhlo k vesnicím a jejich jádra tvoří v moři nové zástavby ta atraktivní centra s historickou atmosférou," řekl uznávaný pražský architekt.

Ocenění převzal i současný předseda Sdružení boleveckých rodáků Jaroslav Čechura, který spolek vede osm let. Říká, že poté, co byla letos v září dokončena postupná obnova a rekonstrukce Bolevecké návsi, zbývá k úplné spokojenosti jen krok. „Až bude za několik let dokončen i selský statek U Matoušů, za který jsem bojoval už jako patnáctiletý kluk, bude to úplně dokonalé," říká Čechura.

Dodal, že bolevečtí rodáci pomohli při rekonstrukci návsi za desítky milionů korun prosadit některé věci – například elektřinu pro různé akce, které se na návsi konají, další kontejnerové stání či rekonstrukci hasičské nádrže.

Sdružení, které vzniklo v roce 1997, čítá 280 členů. Podle Čechury se nyní zaměří už spíše na menší akce, jako jsou obnovy a opravy drobných památných míst či obnova studánek. Už letos v dubnu se rodákům podařilo obnovit památné místo v lese při cestě do Ledec, kde kdysi tragicky zahynul František Míka z Bolevce, když na něj padl strom.