„Jsem kameník, který zbožňuje svoje řemeslo, ovšem dělané poctivě tak, jak je to vyzkoušené po tisíce let," říká umělec Dalibor Šebesta ze Zdic, který v uplynulých dnech představil v Plzni svou novou výstavu Již nastal zítřek. Tu můžete do 22. července zhlédnout v Galerii Visio Art.

Šebesta klade důraz na ruční zpracování, symbiózu kamene s jinými ušlechtilými materiály a prolnutí s okolním interiérem či exteriérem. Zaměřuje se nejen na sochy, ale i na bytové doplňky, zahradní architekturu a zpracování kamene.

„Když tvořím, tak je to pro mě vlastně takový únik od reality. A to, že mohu dělat tak nádhernou práci, beru jako poslání. Poslouchám něco, co je uvnitř mého nitra a co říká: Jdi a udělej to," svěřuje se jednačtyřicetiletý Šebesta.

Mezi jeho díly tak najdete sochu Jupitera, jakožto součásti vesmíru, do něhož patříme i my sami. Další a doslova nepřehlédnutelné dílo je socha mořského koníka, která je pro autora velkým symbolem otcovství. Šebesta se ve svých dalších pracích dotýká též otázek víry, obrací se k otci a ptá se, co je vlastně mezi nebem a zemí. Několik děl je též jakousi demonstrací designu.

„Říkám o sobě, že jsem rytíř za řemeslo, protože chci vrátit zpět smysl těm pravým hodnotám," vysvětluje Šebesta, který se práci s kamenem věnuje už od svých dvanácti let. Mezi slova sochař a kameník je podle něj možné vložit rovnítko.

„Já to tak cítím, i když fakt je ten, že v téhle době se to slučuje nesnadně. Základem obojího je však řemeslo, k němuž musí člověk přistupovat s pokorou."