Pro návštěvníky lochotínského areálu Fakultní nemocnice (FN) Plzeň je to někdy doslova noční můra. Kde zase zaparkuji? Jak dlouho budu hledat místo tentokrát? Příští rok by měl být pro roztrpčené řidiče přelomový, situace u nemocnice by se měla zásadně zlepšit. FN Plzeň dokončí na Lochotíně výstavbu parkovacího domu, úpravou projde i parkoviště před areálem nemocnice, kde bude nově zprovozněn vjezdový systém.

Parkovací dům má být podle plánu dokončen v květnu příštího roku. K dispozici bude 400 míst, která poslouží především zaměstnancům nemocnice. Převážně právě oni v současné době zabírají místa před areálem FN Plzeň.

Na parkovišti by se mělo po otevření parkhausu bez problémů najít volné místo. Nemocnice tento trend podpoří i zprovozněním vjezdového systému se závorami se zpoplatněnou dobou od 6 do 18 hodin. Tím se zamezí především celodennímu parkování. „Na ploše čítající 240 míst budou zdarma první čtyři hodiny stání," uvedl technicko-provozní náměstek FN Plzeň Milan Topinka.

Za tu dobu by podle něj měli pacienti bez problémů stihnout svoji kontrolu či vyšetření. Parkování v délce nad čtyři hodiny bude zpoplatněno podle sazebníku FN Plzeň, čímž se znevýhodní celodenní parkování.

Vzdálenější část 'parkoviště', které není zpevněné asfaltem a kde dnes běžně stojí auta, bude také upravena. „Na ploše, kde je k dispozici 200 míst, provedeme úpravy povrchu a instalaci prvků pro zvýšení bezpečnosti při pohybu po ploše. Stání tam bude zdarma," doplňuje Topinka.

FN Plzeň také chystá úpravy vjezdů do obou svých areálů – využije k tomu kamerový systém a automatické vpouštění vybraných skupin vozidel více pruhy. Odbavení všech návštěvníků by tak mělo být výrazně plynulejší.

Celý projekt vyjde nemocnici na několik milionů korun. Hotovo by mohlo být v červnu příštího roku. „Situace by se pak měla výrazně zlepšit," je přesvědčen Milan Topinka.

Parkování v lochotínském areálu FN Plzeň se řeší už několik let. V současné době je v areálu nemocnice a před ním k dispozici celkem 1300 míst, která už však několik let zdaleka nedostačují.

To potvrzuje i Plzeňanka Helena Nová, která donedávna jezdila do lochotínského areálu nemocnice se svým mužem na kontroly. „Za poslední dva roky jsem tam manžela vezla asi patnáctkrát. Musela jsem jezdit autem, protože manžel měl zdravotní problémy a nemohl se tam dopravit jinak. Zaparkovat tam, to byl vždycky nadlidský výkon," kroutí hlavou osmašedesátiletá žena.

Stejnou zkušenost má také pětadvacetiletá Eva Zachová, která jeden čas jezdila do nemocnice i každý druhý den. „Teď tam jedu tak jednou za dva měsíce," odhaduje Plzeňanka. Parkování je podle ní v lochotínském areálu velmi obtížné. „Jedině o víkendu se tam dá bez problémů zaparkovat," doplňuje. „Snad pomůže parkovací dům," doufá.

Parkovací dům ve FN Plzeň se začal stavět v únoru letošního roku. Dokončen měl být na podzim, ovšem výstavba byla na několik měsíců pozastavena kvůli problémům se založením opěrné zdi. Náklady na čtyřpatrovou stavbu ve výši 140 milionů Kč uhradí nemocnice z vlastních zdrojů.