A také pocta prvnímu československému prezidentovi promítaná do vodní mlhy. To jsou asi největší taháky letošního Blik Blik festivalu, který se bude konat v pátek 16. a v sobotu 17. března mezi 18. a 23. hodinou v Plzni, pokaždé se stejným programem.

ZLEVA: Jarda Hudec, Petr Janda, Michal Hrůza a Tomáš Hanák. Nejen s nimi se potkají hudební fanoušci 9. března v plzeňském DEPO2015 na slavnostní vyhlášením ankety Žebřík.
Hudební Žebřík oslaví čtvrt století třeba s Hrůzou

Návštěvníky čeká po setmění 2,5kilometrová trasa se 16 světelnými instalacemi čtvrtí Slovany do DEPO2015 a do Plzeňského Prazdroje. Letos poprvé budou chtít pořadatelé ze společnostni Plzeň 2015 za některé projekce vstupné, je ale symbolické. Na jednu padesátikorunovou vstupenku totiž může návštěvník sledovat po oba dny kolikrát chce projekci hned na čtyřech místech: v kostele Panny Marie Růžencové na Jiráskově náměstí, v Papírně a dvě akce v DEPO2015. Organizátoři doporučují, aby si lidé koupili vstupenku v předprodeji a to na plzenska.vstupenka.cz. „Po zkušenostech z předchozích ročníků se obáváme, že se u interiérových instalací mohou tvořit fronty. Návštěvníci, kteří budou mít vstupenku zakoupenou předem, se tak vyhnou jednomu zbytečnému čekání navíc,“ uvedl za pořadatele Jiří Sulženko.
Ostatní projekce jsou zdarma. S orientací, kde co vlastně bliká, pomůže návštěvníkům mapka, kterou dostanou kdekoliv po cestě od festivalových dobrovolníků zadarmo. Připraveny jsou i stánky s občerstvením.

Festival, který se v Plzni koná od roku 2015, kdy byla Plzeň Evropským hlavním městem kultury, má letos i charitativní rozměr. Návštěvníci se totiž mohou registrovat na noční běh pro Světlušku, který se uskuteční 14. března. Registrační pokladny se otevřou v 18 hodin a běžci s čelovkami na hlavách se vydají podél Radbuzy buď 3,3 kilometrovou nebo 6kilometrovou trasou. Startovné je na místě 400 korun, online 350 korun, hendikepovaní a děti mají start zdarma. Sto procent vybraného startovného poputuje do Nadačního fondu Českého rozhlasu na podporu lidí se zrakovým postižením.

Ilustrační foto.
V očkování proti chřipce jsme na chvostu Evropy, tvrdí epidemiolog Petr Pazdiora