Jako každý rok sem přišly desítky lidí, kteří nemají střechu nad hlavou a většinou ani nikoho, s kým by strávili Vánoce. Dostali tu polévku a řízek se salátem, zazpívali si koledy. Pavel Janouškovec, ředitel Městské charity Plzeň, který štědrodenní setkání na biskupství každoročně pořádá, tu přivítal hned dva biskupy: emeritního Františka Radkovského a jeho nástupce Tomáše Holuba.

„Dnes je den, kdy bychom měli být všichni obdarováni, vy jste teď obdarováni bramborovým salátem a řízkem, který ke Štědrému dni patří. Moc bych vám přál, abyste dokázali i vy být štědří. Můžete to udělat třeba tím, že dnes budete méně nadávat, než nadáváte jindy. I to jsou míry štědrosti," poznamenal biskup Tomáš Holub k lidem bez domova.

Štědří byli jako každý rok i Plzeňané. Znovu nosili na biskupství dárky jako potraviny, kosmetiku, čaje a další drobnosti. „Lidé nosí potřebným věci, které by se jim mohly hodit. Třeba pantofle," řekla Anna Šlajsová, která u stolečku v průjezdu biskupství dárky pro potřebné přijímala.

Na biskupství dorazil i primátor Martin Zrzavecký. Bezdomovcům slíbil pomoc, pokud o ni budou stát. „Vidím tu skutečné lidi a jejich příběhy. Nemáte to jednoduché a budete-li chtít pomoc, nabídneme vám ji," řekl Zrzavecký. Vzápětí přišla první výzva.

„Dáte nám byt? Jsme pracující lidi, děláme s přítelkyní už několik měsíců. Ale strhávají nám měsíčně deset tisíc a ani nám neplatí pojistku. Jsme na ubytovně," řekl primátorovi jeden z mladých mužů, který přišel na oběd s přítelkyní. Zrzavecký mu byt slíbil. „Začnete na nějakém stupni bydlení a můžete se dopracovat až k vlastnímu," dodal Janouškovec.