Část várky jako každým rokem poputuje až do Vatikánu. A to ve třetinkových lahvích, kterých bude symbolicky 2015.

Ke Svatému stolci poputuje kromě piva také unikátní dar z dílny známého českého designera Bořka Šípka. Jeho podoba je však zatím utajena a bude odhalena až s vysláním požehnané zásilky piva, tedy přibližně týden před Velikonocemi.

„Plzeňské pivo si svůj věhlas v srdci Říma získalo už v 19. století, kdy si pro něj tehdejší papež Lev XIII. nechal na doporučení svých lékařů poslat. A stejně jako uchovává Pilsner Urquell svoji stálou recepturu, snaží se udržovat i tuto tradici," uvedla mluvčí pivovaru Kateřina Krásová.

Plzeňský Prazdroj tuto tradici obnovil v roce 2011, a to u příležitosti blahořečení papeže Jana Pavla II. Plzeňské pivo tak bude již pátým rokem součástí oficiálních akcí tamějšího svátečního dění.

„Plzeňský ležák získal své první historické požehnání už 5. října 1842, tedy před více než 172 lety. Novému pivovaru v Plzni tehdy slavnostně požehnal arciděkan Antonín Hlavan. Jsem rád, že Plzeňský Prazdroj tuto tradici opětovně připomíná a doufám, že požehnání přinese plzeňskému pivu stejný zdar, jakého se mu dostalo, když poprvé opustilo brány pivovaru," řekl biskup František Radkovský, když požehnal základním pivním komoditám, tedy sladu, chmelu a vodě.

Žehnání se zúčastnil i starší obchodní sládek Václav Berka. Společně s Radkovským pak podepsali Varní list velikonočního piva, který do Vatikánu poputuje spolu s pivem.

„Žehnání velikonoční várce se odehrává téměř symbolicky ve stejné době, kdy začíná postní doba před nejvýznamnějším křesťanským svátkem. Velikonoční pivní várka teď bude muset pět týdnů zrát, než se vypraví na cestu," doplnila Krásová.