Plzeň – Ovoce, zelenina, lehké moučníky, nízkotučné potraviny. Vedle toho ale také bifteky, hovězí a jehněčí svíčková a sladké dezerty. Německý tým kolem legendárního Raúla poslal do plzeňského hotelu dlouhý seznam toho, co si přeje od středy do pátku jíst. „Je v něm hodně ryb, například pryžmy nebo mořští ďasi. Nechybí ani krevety. Ale nic, co bychom tu už nevařili,“ nechává nahlédnout doslova pod pokličku šéfkuchař plzeňského hotelu Golden Fish Jiří Dvořák.

Celkově se jedná o desítky kilogramů masa, ke každému jídlu desítka dezertů a různé omáčky. „Žádné těžké smetanové, ale spíš nějaké na přírodní bázi – třeba citronová,“ upřesňuje Dvořák, na jehož kuchařské umění bude dohlížet kuchař z německého týmu. Jediným drobným zádrhelem je zatím papriková polévka. „Je jich hodně druhů, takže jen upřesníme, jak si ji přejí,“ doplnil šéfkuchař hotelu.

Od chvíle, kdy se majitelé hotelu dozvěděli, že si soupeř plzeňské Viktorie v Evropské lize vybral právě jejich hotel, je všechno vzhůru nohama. Německé Schalke 04 si totiž objednalo hned 34 pokojů z možných 50. V devíti z nich došlo dokonce k rozřezání postelí. „Máme velké postele, ale tým si přeje jen jednolůžka a navíc všechna stejně velká,“ vysvětluje ředitelka hotelu Jana Rybová. Postele tak putovaly k truhláři.

Čokoláda pro Schalke

Hráči německého Schalke si dají něco na zub také přímo v dostavěné aréně ve Štruncových sadech. „Už na předzápasový trénink ve středu mají do kabiny objednanou čokoládu, ovoce, kávu a čaj, prostě věci, které jim dodají energii. Čokoláda musí být jednotlivě balená,“ vysvětluje Kateřina Tesařová, zajišťující catering. Před zápasem se bude podávat nejspíš stejné ´menu´.

To ale není všechno. Milionářský klub z Porýní chce na oficiální trénink i na samotný duel vždy 30 kilogramů ledu. Pokud vám to přijde jako zvláštní přání, tak vězte, že viktoriáni si přejí přímo po pohárovém zápase celý metrák ledu.

Do plzeňské kabiny poputuje také ovoce a voda. Viktorka nemá v požadavcích třeba čokoládu, naopak si přejí colu po zápase.

David Limberský a spol. ale nemají na stole v kabině jen banány nebo hroznové víno. Když nevrcholí přípravy na zápas, zavoní v šatně i pernarecká sekaná. „Záleží na vedoucím týmu Miroslavu Jedličkovi, který dohlíží i stravovací režim. A pochopitelně i na trenéru Vrbovi, který má právo veta,“ líčí Milan Čech, jednatel Pernareckých uzenin.

Sekaná je vůbec u viktoriánů oblíbená záležitost. „Někdy je objednávka z kabiny i na osm kilo,“ popisuje Kateřina Tesařová.

Aby byl úspěch plzeňského týmu pojištěný, musí se dobře postarat i o rozhodčí. „K nim poputuje káva, čaj, 100% džusy, plněné pečivo, dezerty, koláčky, čokoláda, ovocné mísy, uzeniny, pečivo, sýry,“ vypočítává Tesařová pochutiny, které dostane šest arbitrů nominovaných na utkání. No řekněte, nechtěli byste být fotbalovým rozhodčím?

Ve Štruncových sadech ale nebudou pouze aktivní aktéři pohárového střetnutí. Fotbalisty poženou také fanoušci v zrekonstruované aréně. A i jim jistě během utkání vyhládne. Právě proto v těchto dnech v útrobách nových tribun finišují práce na dokončení stánků s občerstvením.

„V nových ochozech bude sedm stánků, jeden z nich, ten největší je přímo na rozhraní sektorů domácích a hostí,“ připomíná jednatel.

Nejlepší je klobása a pivo

V zateplených místnostech už svítí nové lednice, nerezové pulty, do regálů postupně přibývá zboží, k dispozici jsou ohřívače na kávu a čaj. Tu největší proměnu oproti starým stánkům by ale měli diváci poznat na rychle ubývajících frontách. „Největší změnou je opravdu systém obsluhy. V zadní části místnosti je přípravna, vepředu u pultů bude pouze prodavač, který jídlo nebo pití vydává. Troufám si tvrdit, že ve stejném čase dokážeme obsloužit dvojnásobek lidí proti dřívějšku,“ věří Milan Čech.

Každý ze stánků má dvě okénka. U toho menšího se budou podávat pouze nápoje, to druhé nabídne jídlo i pití. Proti běžné nabídce si příznivci fotbalu mohou dát také kuřecí paličky nebo popcorn. A největší lákadlo? „To je stále klasická nebo pikantní pernarecká klobása. A k tomu pivo,“ říká Čech.
S tím pivem to ale nebude ve čtvrtek tak horké. Při evropských pohárech UEFA podávání alkoholických nápojů zakazuje. Pro hostující sektor platí zákaz i při utkáních Gambrinus ligy.

Na zahřátí tak fanoušky čeká ve čtvrtek jenom čaj nebo káva.

Pro fotbalisty bude čtvrteční zápas znamenat start do jarní sezony, pro provozovatele cateringu znamená otevření stánků v nové aréně také ostrou zkoušku. „Doufám, že to zvládneme. Je ale jasné, že budeme některé věci ještě vychytávat, proto fandy žádám o shovívavost,“ dodává Čech.

Němečtí sportovci si kromě hotelu a Štruncových sadů užijí také posilovnu v Avalonu. „Tu chtěli mít úplně uzavřenou. A požadovali asi šestadvacet spinningových kol, po zápase se prý musí ´vyšlapat´,“ doplňuje Jana Rybová z Golden Fish.