Cizinci pocházející ze Sýrie, Iráku a Afghánistánu se ukrývali v nákladovém prostoru dodávky. Vozidlo s maďarskou dopravní značkou směřovalo na Rozvadov. V automobilu se ukrývalo také šest žen a šest dětí. „Tři děti byly podle rozhodnutí soudu umístěny do dětského domova," uvedla policejní mluvčí Dana Ladmanová. K takovému kroku se přistupuje tehdy, cestují-
-li nezletilí bez rodičů nebo příbuzných. „Stává se, že se k nim nikdo nepřihlásí. Proto si pak záležitost přebírá Orgán sociálně-právní ochrany dětí, který je umístí do některého zařízení. V ostatních případech totiž platí, že rodiče a děti ponecháváme vždy dohromady," sdělila mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová.

Dalších 32 běženců bylo po výsleších v sobotu v noci převezeno do uprchlického tábora v Zastávce u Brna. Tam zatím nějakou dobu setrvají. V úvahu v současnosti připadají dvě možnosti, co se s nimi může stát. „Buď se vracejí do státu, v němž žádali o azyl, což by mohlo být Maďarsko, nebo se vrací na takzvanou readmisní dohodu do státu, ze kterého k nám přicestovali, v tomto případě se zřejmě jedná o Rakousko," doplnila Rendlová.

Zbylých třináct cizinců pocházejících ze Sýrie policie propustila. Musí se vrátit do země svého původu, jakmile pomine válečný stav, který ve zmíněné arabské zemi teď panuje. Řidiče dodávky, jenž při kontrole utekl, policisté stále nechytili. Informaci včera večer potvrdila mluvčí PČR Ladmanová.

Páteční případ nebyl jediný, který se na území České republiky stal. Policie během tohoto dne zadržela celkem 104 běženců. Kromě krajské metropole se jednalo o Prahu, také jižní Moravu a Pardubice. Od 17. června už zachytili na našem území 1688 nelegálních migrantů.

I když se uvedený počet může zdát vysoký, podle Rendlové nepatří ČR mezi cílové stanice pro běžence. „Jsme spíše státem s tranzitní nelegální migrací, což znamená, že přes naše území uprchlíci většinou pouze projíždějí," vysvětlila. Daleko větší problém mají podle jejího názoru například v Maďarsku nebo v Řecku. „S těmi se vůbec nemůžeme srovnávat. Počet případů, které my řešíme za dva měsíce, oni evidují za den," podotkla mluvčí cizinecké policie.

Druhá vlna

Podle Rendlové se v poslední době mnohem častěji setkávají s velkými skupinami, jež překračují hranice našeho státu. „Pravidelněji se teď setkáváme s početnějšími skupinami. Kromě toho se také mění skladba uprchlíků. Zatímco dříve se jednalo především o muže, v současnosti se častěji objevují migrující matky s dětmi," konstatovala mluvčí.

Lze tedy předpokládat, že muži už se v cílových destinacích nacházejí, jejich manželky a potomci pak putují v takzvané druhé vlně.

V táboře

V České republice existují tři zařízení, v nichž zadržení uprchlíci mohou skončit. Jedná se o Bělou pod Bezdězem, Vyšní Lhoty a Zastávku u Brna. Běženci jsou umístěni do některého z táborů podle aktuální volné kapacity. V popsaném případě pátečního odhalení skupiny cizinců jich 32 skončilo právě v Zastávce u Brna. Vůbec největší počet nových běženců tady přijali v roce 2001, šlo o 18 140 jedinců. Oproti tomu v minulém roce sem přišlo pouze 395 uprchlíků, což je vůbec nejméně za posledních 15 let.

Největší procento klientů, kteří loni obývali tábor, tvořili Ukrajinci (tj. 44 %). V případě Sýrie lze hovořit o 11 %, Afghánistánu a Iráku o pouhých 2 %.