Během ordinačního dne sem zavítá zhruba deset pacientů, mnozí mají kožní choroby nebo bojují s psychickými problémy. Proto se od jara rozšíří lékařský tým o dva odborníky.

Kožní specialista a psychiatr budou v ordinaci fungovat zatím dvakrát do měsíce. „Jedná se o pilotní projekt, ze kterého máme velkou radost. Doufáme, že spolupráce bude pokračovat i další rok," uvedl vedoucí Domova sv. Františka spadajícího pod Městskou charitu Plzeň Džemal Gërbani. Odbor sociálních služeb plzeňského magistrátu dává na provoz ordinace 450 tisíc korun ročně. Tento rok k nim ještě přidá 250 tisíc korun, což pokryje už zmiňované rozšíření lékařského týmu. Je ovšem otázkou, zda finance budou stačit. V loňském roce totiž došel potřebný zdravotnický materiál už v dubnu. Město proto v květnu uvolnilo dalších 150 tisíc korun, které padly na nákup materiálu a uhrazení dalších výdajů spojených s ošetřováním.

Počet pacientů, kteří zamíří do ordinace, se podle zjištěných informací zvyšuje. V průměru se jedná o deset lidí denně. „V zimních měsících sem samozřejmě přijde více osob než v létě, ale i tak lze hovořit o celkovém nárůstu nemocných," uvedla lékařka pracující pod borskou poliklinikou Jana Zemanová.

Bezdomovci nebo sociálně vyloučení trpí hlavně chronickými onemocněními dolních končetin (například záněty žil a bércovými vředy), objevuje se u nich také svrab. „Pacienti jsou často závislí na drogách nebo alkoholu, proto se u nich mohou vyskytnout psychické potíže jako třeba deprese. Myslím, že další specialisté jsou potřeba," doplnila Zemanová.