V objektu bude sprcha, toaleta, pohotovostní sklad šatstva, prostor na ohřívání nápojů, potravin a další.

„Velice aktivně jsme prožívali mrazy vloni v zimě, tehdy jsme zjišťovali, co by se dalo udělat pro lidi, kteří nechtějí přímou péči v azylových domech a jsou ohroženi na životě," uvedl šéf Diecézní charity Plzeň Jiří Lodr. Připomněl fakt, že v Plzni vloni v době extrémně nízkých teplot umrzlo několik bezdomovců, další se snažili mrazy přečkat v prázdných objektech po městě. Na hranici své kapacity se dostal i azylový dům, pomoc v něm hledalo nejvíc lidí v jeho dosavadní dvanáctileté historii.

Podle Lodra proto charita spolu se sociálním odborem města připravila projekt rekonstrukce vrátnice, bezdomovcům by mohl začít sloužit už letos. Město, jemuž objekt patří, na úpravy vyčlenilo 750 tisíc korun. „Služba bude nonstop přístupná lidem, kteří budou pomoc potřebovat. Chceme, aby klíče k objektu měla jak státní policie, tak městská a naše krizová služba, měly by být i v azylovém Domě svatého Františka ve Wenzigově ulici," řekl Lodr.

Přestože v přebudované vrátnici nebude stálá služba, je krizová služba charity dostupná sedm dnů v týdnu, 24 hodin denně a je schopna vyjet kdykoliv k případu. „Také policie slouží nonstop, na Domově svatého Františka jsou nonstop, takže nízkoprahovost té služby bude poměrně značná. V případě krutých mrazů je možné se operativně s městem dohodnout i na nějaké pohotovostní službě," doplnil Lodr.
Počet bezdomovců v Plzni se zvyšuje, podle některých údajů je jich asi 300, útočiště v azylovém domě mnozí odmítají. Podle Pavla Janouškovce z Městské charity v Plzni město loni v extrémních mrazech zaplatilo lidem v nouzi i lůžka na ubytovně. Podle něj to ale není systémové řešení, protože ubytovna chce za noc 300 korun.