Loni poprvé zavítal do regionu. Ředitel festivalu Radovan Auer (na snímku) tehdy uvedl, že Plzeň vybrali po důkladných rešerších. V její prospěch hrála dobrá kulturně-společenská atmosféra i infrastruktura.

Svět knihy se tedy po roce vrací do Plzně. Znamená to, že váš loňský pokus o expandování mimo Prahu sez vašeho pohledu vydařil?

Ano, s loňskou akcí jsme byli nadmíru spokojeni. Nás pořadatele, ale i vystavovatele mile překvapil počet knihmilovných Plzeňanů, kterých na akci dorazilo více než 8 tisíc. Potěšila nás vysoká účast škol. Měli jsme také radost, jak akci vzali za svou knihovníci, kteří se sjeli z celých západních Čech.

Na co se mohou návštěvníci těšit letos?

Do Plzně se snažíme vždy přivézt to nejlepší, co nám dobře zafungovalo na velkém pražském veletrhu. Musíme se však vejít jen do dvou dnů a na menší plochu, a tak jistě vznikne silný koncentrát barev, chutí a vůni literatury i myšlenek. Letos jsme si dokonce dali do vínku motto 'Střet nebo setkání světů?!' Otevřeme mnoho témat. Navíc se v Plzni setkají dva opravdu odlišné regiony. Letos jsme měli v Praze jako čestného hosta země Latinské Ameriky a některé úspěšné formáty – výstavy a přednášky – přivezeme i do Plzně. Příští rok nás v Praze zase čeká hostování Polska. V Plzni si na něj tedy uděláme generálku. Spojili jsme síly s festivalem Polské dny. Kromě toho samozřejmě přivezeme řadu českých autorů. Jednou z novinek je samostatná scéna věnovaná sci-fi a fantasy literatuře.

Kolik bude vystavovatelů?

Vystavovatelů bude o něco více než loni, asi sedmdesát.

Kolik autorů přijede besedovat?

Přesný počet ještě neznám. Bude zastoupena špička domácí scény a dorazí i zahraniční hosté. Ve čtvrtek 19. září večer odstartuje celou akci spisovatel Jaroslav Rudiš, který v depu vůbec poprvé veřejně uvede film, natočený podle jeho knihy Národní třída s Hynkem Čermákem v hlavní roli. Dorazí i oblíbené spisovatelky Bianca Bellová či Alena Mornštajnová. Ze Španělska přijede Antonio Iturbe, autor bestselleru Osvětimská knihovnice, který se v Plzni setká s paní Ditou Krausovou, jež byla skutečným předobrazem jeho hrdinky.

Budete mít speciální programy pro děti?

Jak jsem říkal, loni nás pozitivně překvapil zájem škol. Dorazilo i hodně rodičů s dětmi. Tomu jsme tedy přizpůsobili letošní program a připravili jsme pořady pro všechny věkové kategorie dětí a mládeže. Ať už na klíč pro třídní kolektivy, tak pro zmíněné rodiče s dětmi. Často to budou pořady tvořivé, takže děti zapojíme přímo do akce. Děti si na nich mohou dopředu rezervovat místo, protože jednou z letošních novinek je právě rezervační systém na našem webu.

Bude vám stačit DEPO2015 nebo využijete i jiné plzeňské prostory?

Na páteční večer jsme připravili česko-polský jazzový koncert v Návštěvnickém centru Plzeňského Prazdroje. Vstup na něj bude díky polské podpoře zcela zdarma, takže všichni Plzeňané mohou vyrazit na špičkový středoevropský jazz.

Už jste zmínil výstavy…

Těch bude celá řada, rád bych upozornil na Trikolóru. To je totiž komiksová výstava, která má mladým přiblížit události roku 1989.

Zapojí se regionální vydavatelství a autoři?

Bez těch by to nešlo. Řada autorů z regionu představí svou tvorbu a vydavatelství Starý Most u nás oslaví své kulatiny. Pro návštěvníky připravili stopovací hru. Připomeneme ilustrátora foglarovek a plzeňského rodáka Bohumila 'Bimbu' Konečného. Pro depo vzniká výstava o něm, kterou zdarma nabídneme knihovnám.

Tunel Valík v rekonstrukci
Zrychlení je tu. Od pondělí projedete Valíkem stovkou