Ve středu na stojanech obou čerpacích stanic svítilo 32,90 koruny za litr. Šoféři za plnou nádrž ušetří pár stovek korun.

Motoristé uvítají i to, že některé pumpy se v posledních měsících snaží cenově vyrovnat společnosti Tank Ono. Té konkuruje Shell a čerpací stanice u obchodního centra Olympia, které včera litr benzinu prodávaly za 32,90 Kč. Přitom u Shellky v Rokycanech stojí o dvě koruny více než v Plzni. Ostatní čerpací stanice v Plzni prodávají litr Naturalu 95 za 33,90 Kč. U obchodního řetězce Makro vyšel na 35 korun a ve větších městech šoféři zaplatí 36,50 korun


Petr Ondra ze společnosti Tank Ono tvrdí, že se na konkurenci neohlíží a ceny upravuje s ohledem na nákup od dodavatelů. „Zaregistrovali jsme, že část konkurence srovnává ceny benzinu s námi," míní pouze Ondra.

Naopak v ceně nafty nemá Tank Ono konkurenci. Řidiči aut s dieselovými motory levněji a ani za srovnatelnou cenu jinde nenatankují. Benzinky Shell a u Olympie včera prodávaly naftu za 35,40 Kč. O padesát haléřů více než Tank Ono.

Podle analytika společnosti Colosseum Petra Čermáka ceny benzinu padají díky poklesu cen na burze v Rotterdamu, posilování koruny vůči americkému dolaru a snížení distribučních marží. „Do konce tohoto týdne a ani v průběhu příštího by neměly ceny benzinu a nafty růst. Očekáváme stagnaci nebo mírný pokles," informoval Čermák.

Analytik uvedl, že na konci roku klesají distribuční marže. Neočekává, že by levnější pohonné hmoty donutily obchodníky zlevnit potraviny