A možná mu přibude ještě plavecký areál Radbuza v Kozinově ulici. Správci vodních království nyní volají po rekonstrukcích bazénů, město, kraj a obvody zase horečnatě shánějí peníze.

Na Slovanech se počítá hlavně s velkými změnami u krytého bazénu. Už v létě by měla mužská část návštěvníků užívat parní lázeň vybavenou novou technologií. Největší proměna se ale plánuje v následujících letech.

Společné šatny a dětský bazén

Těsně před dokončením je projekt společných šaten i nového dětského bazénu. Ten by nově měl najít místo v prostorách staré nevyužité kotelny pod bazénem. „Znamená to i přesun technologií a samozřejmě bude zrušen současný malý bazén. A právě na jeho místě by měla vzniknout zcela nová recepce a společné šatny v podobě boxů," vysvětluje ředitel bazénu Tomáš Kotora.

V poslední etapě rekonstrukce by na místě současných pánských šaten mělo vzniknout wellness s párou a saunami jako nová relaxační zóna. „Projekty máme téměř hotové, nyní bude záležet na městě, jak najde prostředky ve svém rozpočtu. Realizace by pak měla být zahájena snad v roce 2015," věří Kotora.

„Samozřejmě bychom záměry rádi podpořili, protože je toto sportovní zařízení hodně využívané," říká ekonomický náměstek primátora Martin Zrzavecký. Podle jeho slov by město uvítalo, aby rekonstrukce na Slovanech proběhla co nejdříve, třeba už v příštím roce.

Na dětský bazén a šatny je ale zapotřebí kolem 20 milionů korun, z toho jen na přestavbu objektu výměníku a kotelny na nový dětský bazén město musí vydat částku ve výši 11,725 milionu korun bez DPH.

„Město navíc do své správy přibralo i bazén na Lochotíně, který rekonstrukci potřebuje také, proto musíme prostředky nějak rozdělit," připomíná Zrzavecký.

Poté, co v lednu převzalo právě lochotínský bazén město (jako majitel) a jako správce Plavecký klub Slavia VŠ Plzeň, sliboval Tomáš Kotora v horizotnu několika měsíců opravení a zprovoznění dvou saun bezprostředně přiléhajících k dámské a pánské šatně.

Náklady na rekonstrukci tehdy vyčíslil na půl milionu korun. Zahájení těchto prací ale dosud brání chybějící peníze, o jejichž poskytnutí klub žádá město.

Šance pro Kozinovku

Záblesk lepších časů čeká možná bazén v Kozinově ulici u stavební průmyslovky. Kraj v tomto týdnu odsouhlasil 400tisícovou jednorázovou injekci, navíc třetí městský obvod navrhl, že areálu finančně pomůže. „Jsme schopni dávat ročně na provoz 1,5 milionu korun. Konečné resumé, jestli bazén převezme, ale musí dát město," popisuje místostarosta trojky Radislav Neubauer.

Paradoxně největším zádrhelem pro rozvoj všech tří subjektů může být případná stavba nového aquaparku, o kterém nyní městská radnice jedná. „Podle připravené studie by investice do bazénu na Slovanech znamenaly cca 360 milionů korun, na Lochotín až 100 milionů," vypočítává Petr Rund, technický náměstek primátora. Přitom provoz nového vodního světa by stál město ročně desítky milionů korun. A ty by pak nejspíš chyběly na městské bazény.