Řeč je o kobyle Barunce, kterou si její majitel vzal ve čtvrtek na pomoc do lesa u Nevřeně na severním Plzeňsku.

„Do lesa jsme byli přivoláni ve čtvrtek po jedné hodině odpoledne. Šlo o záchranu koně z jámy," informovala mluvčí hasičů Pavla Jakoubková. Kobyla Barunka totiž zadní nohou zapadla do hluboké díry. „Stalo se to při těžebních pracích, zrovna když za sebou táhla těžký kmen," pokračovala mluvčí.

Barunka po šlápnutí do díry upadla, a navíc celkem nešťastně. Skončila totiž na boku mezi dvěma stromy, kde se nedokázala sama postavit zpět na nohy.

„Po příjezdu hasičů zvíře leželo bezvládně na zemi. Kobyla byla vyčerpaná a apatická," uvedla Jakoubková. Hasiči se tedy hned pustili do práce, nebyly ale v jednoduché situaci. „Kvůli špatné dostupnosti a obtížnému terénu nebylo možné na místo dostat zásahovou techniku. Hasiči museli veškeré technické prostředky donést pěšky z aut asi půl kilometru daleko," popsala mluvčí hasičů.

U kobyly pak hasiče čekal nelehký úkol. Vymyslet, jak vše připravit, aby se těžké zvíře podařilo postavit zpět na nohy. „Barunku zachránili s využitím vlastní horolezecké techniky a pomocí tří kladkostrojů," vysvětlila Jakoubková, jak si nakonec při zásahu poradili.

Kobyla byla karambolem otřesená, a tak se zpočátku neudržela na vlastních nohách, hasiči ji museli ještě několik minut podpírat. „Potom ji společně s lesními dělníky odvedli do vozíku," popsala Jakoubková šťastný konec.

O zásahu si večer povídali štamgasti nevřeňské hospody. Kobyla podle nich v místním lese tahá kmeny často. Nepatří nikomu z místních.

Událost vyvolala kladné ohlasy také na facebookovém profilu hasičů Plzeňského kraje. „Tomu jen gratulace a hluboké poděkování," vzkázal hasičům Karel Jelínek. „Krásná práce. Díky Bohu za lidičky jako jste Vy", přidala se Markéta Jindrová.