„To víte, že jedu. Kdybych se nevešel do tohoto autobusu, dorazil bych veřejnou dopravou. Záleží mi na tom, abychom zamezili stavbě radaru a Brdy uvolnili od vojáků. Lidé si vojenský prostor nepřejí,“ řekl například Jaroslav Vašák z Mirošova.

„Chceme probrat nejen radar, ale také hovořit o tom, zda vláda a politici postupují demokraticky. Jako Liga starostů budeme požadovat pozastavení jednání s americkou stranou, dokud nebude vyřešena otázka, zda radar škodí či ne,“ uvedl starosta Trokavce Jan Neoral s tím, organizátoři také zveřejní analýzu Vysokého učení technického, Fakulty elektrotechniky, Ústavu radioelektroniky v Brně, která poukazuje na řadu vážných nedostatků vládní studie.

„Kdyby podobné dílo obhajoval student VŠ v oboru radiotechniky jako svou závěrečnou práci, s téměř stoprocentní pravděpodobností by neuspěl,“ uvedl profesor Raida.

Podle vládního mluvčího pro radar Tomáše Klvani jde ale v případě hodnoceného předběžného posouzení vlivu radaru o nedorozumění. „Vyčítají jí, že nejsou k dispozici všechny údaje. Určité penzum informací je ale od začátku v režimu utajení. Poukazují na chyby z první verze, které už v posudku nejsou,“ řekl Klvaňa.

Podle hlavního hygienika Michaela Víta pak ani při minimálně používaném elevačním úhlu nezasáhne hlavní vyzařovaný svazek žádné místo v úrovni terénu. „Expozice obyvatelstva od hlavního svazku radiolokátoru v okolí bude proto zcela zanedbatelná,“ sdělil Vít.

Do zítřejšího protestu, organizovaného Iniciativou Ne základnám, se zapojí také Studentský výbor, část odborů a Unie bezpečnostních složek.

Hosty demonstrace bude např. dokumentaristka a bývalá ministryně kultury Helena Třeštíková, Zdeněk Troška, Petr Uhl či herečka a dříve senátorka Táňa Fisherová.