Lidé se zpětně dozvídají, že si zastávku udělal až o 800 metrů dál, kde ale stavět neměl. Přesně to se v pondělí a včera stalo několika cestujícím, kteří potřebovali z Plzně do Třemošné, Plas či Kralovic na severním Plzeňsku. Řidiči, kteří na kralovické lince jezdí, totiž ani třetí den po zahájení platnosti jízdního řádu nevěděli, že dopravce zahájil provoz na nové zastávce, zatímco původní téměř zrušil.

Konkrétně se jedná o zastávky Plzeň, Okounová BUS a Plzeň, Bolevec, u železniční zastávky. První jmenovaná má u většiny spojů nahradit druhou jmenovanou zastávku. „Je blíže k městské lince 30 a je to lepší přestupní místo,“ vysvětlil změnu při nedávném představování nového jízdního řádu vedoucí dopravního útvaru ČSAD autobusy Plzeň Josef Forejt. Řidiči o důvodu ani změně do včerejška zřejmě nevěděli.

Už v pondělí zůstalo na zastávce v 6.38 ráno osm lidí. „Když projel, zavolala jsem příteli, aby mě do Třemošné odvezl autem. Musela jsem být v práci před sedmou,“ uvedla jedna z dotčených Zuzana Kořenská. Doufala, že druhý den už autobusy pojedou podle řádu. Mýlila se. Do Třemošné se včera ráno dostala jen díky plzeňské lince 34, která ji převezla z Okounové k železniční zastávce v Bolevci, kde přestoupila na kralovický autobus.

Na informacích o autobusových spojích o problému vůbec nevěděli. „Zastávka Okounová? To vůbec neznám. Jestli vám tam autobus nezastavil, zavolejte dopravci. My s tím nemáme nic společného,“ uvedl muž z informací. V Kralovické pobočce ČSAD byli zjištěním překvapeni. Slíbili, že problém budou ihned řešit.

Mezitím ale autobusy dál novou zastávku míjely. „Nevím o ní. Už tři dny jsem nebyl na středisku. Poradu máme až dnes,“ uvedl například řidič spoje, který měl v Okounové stavět v 9.38.

Podle Forejta skutečně k mezeře v komunikaci došlo. „Prověřoval jsem to, a řidiči doopravdy o nové zastávce nevědí. Dispečink se už s nimi ale spojuje a autobusy začnou podle nového řádu jezdit a zastavovat během několika minut,“ uvedl Forejt.

Pracovnice z dispečinku upřesnila, že řidiči možná o zastávce věděli, ale v Okounové chyběl označník ČSAD, tak ji ignorovali. „Nemají ji navíc nahranou ve strojcích na jízdenky, takže neví, jak ji započítávat,“ uvedla pracovnice s tím, že se za problémy omlouvá a že firma vše brzy napraví. Pro cestující to znamená, že všechny ze zhruba 35 spojů z Plzně do Třemošné budou stavět na zastávce v Okounové. U železniční zastávky to bude pouze vybraných deset, jak udává jízdní řád.