Vždyť autobusy mezi Plzní a Karlovými Vary letos jezdí už rovných sedmdesát let a toto výročí před měsícem také jaksepatří oslavily.

Nebyly to ovšem první oslavy. Pravidelná doprava mezi oběma krajskými metropolemi se dala do pohybu 1. července roku 1946. A v roce 1966 zaměstnanci národního podniku ČSAD slavili dvacet let provozu.

Deník Pravda tehdy na významnou událost zval slovy: „V pátek 1. července dovrší 20 let trvání autobusová trať z Plzně přes Toužim na Karlovy Vary. K této příležitosti uspořádají MNV v Toužimi s podnikovým ředitelstvím ČSAD Plzeň a Dopravním závodem Plzeň-sever malou slavnost a poděkují všem řidičům, kteří sloužili na této trati."

Obce a města na trase linky 440080 Plzeň – Karlovy Vary:Plzeň > Chotíkov > Město Touškov, Kůští > Nevřeň, Nová Hospoda > Líšťany, Hunčice > Všeruby, Radimovice, Chrančovice > Úněšov, Lípa, Číhaná, Štipoklasy > Krsy, Trhomné > Bezvěrov, Chudeč > Toužim, Nežichov, Třebouň > Útvina > Krásné Údolí > Bečov n. Teplou > Teplička > Karlovy Vary 

Toužim se stala hlavním dějištěm slávy i letos. Z plzeňského Centrálního autobusové nádraží se tam vydaly historické autobusy Škoda 706 RTO, tedy populární Erťák, a Karosa ŠL 11 neboli Ešelka.

Jízdu nablýskanou škodovkou si užila například Plzeňanka Karolína, která v takovém autobusu seděla poprvé. „Jela jsem s babičkou a ta ten autobus dobře zná. Dokonce i do Varů s ním několikrát jela, prý měl tehdy ještě nějaký vlek. Tomu se skoro nedalo věřit," usmívá se dívka.

Dnes cestující z Plzně do Varů a zpět vozí především vozy Irisbus Crossway, které vleky nepotřebují. ČSAD je vypravuje ve všední dny i o víkendech, mají klimatizací a také Wi-Fi připojení zdarma.

Několik posilových spojů na trase zajišťují ještě vozy společnosti Autobusy Karlovy Vary a Dopravního podniku Karlovy Vary.

Autobusy na téměř devadesátikilometrové trase vozí běžné cestující do práce i z práce a s nimi také turisty. Pro ČSAD jde stále o jednu z nejvýznamnějších linek, a tak je možné, že za třicet let oslaví i tu stovku.

V archivu jsme našli článek, který oslavám věnovala Pravda v sobotním vydání 2. července 1966Zdroj: Archiv