Sklady na Atom Muzeum Javor 51 přetvořili členové Nadace Železná opona, která už provozuje Muzeum Železné opony v Rozvadově.

Podle předsedy správní rady nadace Václava Vítovce stálo zařizování muzea dobrovolníky tisíce hodin práce. „Nadace věnovala nemalé úsilí a prostředky na sběr exponátů, stále děsivých informací o jaderném zbrojení, vyčištění vnitřních i vnějších prostor a uspořádání vnitřní expozice. Díky pochopení ministerstva obrany a vedení Vojenského újezdu Brdy máme možnost se s návštěvníky podělit o vzrušující podívanou," tvrdí Vítovec.

Bunkr Javor 51 patří k nejlépe střeženým a nejutajovanějším vojenským prostorám bývalého Československa. Od prosince roku 1968, kdy jej začal spravovat speciální útvar armády SSSR, do června roku 1990 v něm žádný Čechoslovák nebyl. Z dvanácti podobných bunkrů v bývalé východní Evropě se zachoval pouze Javor. A unikátní je v tom, že na světě nenajdete podobný objekt přetvořený na muzeum.

Muzeum návštěvníkům nabídne tři prohlídkové okruhy. Prvním je hlavní manipulační hala se čtyřmi 6,5tunovými pancéřovými vraty, jeřáby, prostory pro trezory a stovkami exponátů.

Druhý okruh zahrnuje čtyři kóje pro kontejnery s jadernými hlavicemi, v nichž dnes jsou expozice věnované studené válce, sovětskému atomovému programu, americkému atomovému programu a mírovému využití jaderné energie.

Třetí okruh provede technologickým zázemím od vstupních ponorkových dveří přes filtraci vzduchu a vodní hospodářství po nouzový východ či WC.

„Atom muzeum Javor 51 bude otevřeno od 17. srpna do 1. října každou sobotu. Zajištěny budou vždy dvě prohlídky s průvodcem, první od 11:00, druhá od 15:00 hodin," zve Václav Vítovec.