Deník se v pondělí v poledne vydal do restaurace Plzeňka v centru Plzně. Hosté byli ukáznění a během obědů nenastaly problémy. „Zákazníky necháváme usadit, pak zkontrolujeme bezinfekčnost, a pokud je vše v pořádku, tak je obsloužíme,“ popsal provozní restaurace Karel Míšek.

Většina hostů se v Plzeňce prokazovala dokončeným očkováním. „Samotest si zatím nikdo nedělal. Pokud by taková situace nastala, zákazník se z hygienických důvodů otestuje na toaletě,“ informoval v poledne provozní. Samotesty si ale musí lidé přinést sami.

Podle Míška během pondělních obědů žádné potíže nenastaly. „O nových pravidlech jsme už naše hosty minulý týden informovali. Mnoho lidí už se nám díky tomu samo od sebe prokazovalo, než nařízení vstoupilo v platnost,“ sdělil.

Míšek doplnil, že pokud host nedoloží potřebné dokumenty, dle vládního nařízení ho personál nemůže obsloužit. „Pak už jen záleží na klientovi, jak se zachová,“ poznamenal provozní.

Pan Josef se v Plzeňce prokázal dokončenou vakcinací. S novým nařízením ale nesouhlasí, nedává mu smysl. „Moc dobré to není. Chápu, že stát musí něco dělat. V tomto případě ale hodili zodpovědnost na hospodské, pro které je to dle mého názoru složité i z organizačního hlediska. Navíc třeba v posilovně jsme se ničím prokazovat nemuseli,“ uvedl Plzeňan.

Z nového nařízení nebyli nadšení například hosté restaurace U Nováků v Holýšově. „Ne všichni odcházeli s úsměvem na tváři, když jsme po nich chtěli potvrzení o bezinfekčnosti,“ reagovala na dotaz Deníku servírka Michaela s tím, že U Nováků prozatím nezaznamenali, že by se někdo v prostředí restaurace samotestoval. „Pokud ale nebude jiná možnost, tak provedení testu po zákaznících určitě budeme chtít,“ doplnila servírka.

Karel Míšek z Plzeňky se domnívá, že nové opatření návštěvnost výrazně neovlivní. „Počítáme s tím, že to někoho může odradit. Ale vzhledem k tomu, jaká sorta hostů k nám chodí a kolik máme štamgastů, s velkým úbytkem prozatím nepočítáme. Těžko ale říci, jak se bude situace vyvíjet dál, jsme teprve na začátku,“ uzavřel.