A to nebylo všechno z lákadel, která děti vytrhlo z každodenního stereotypu. Odborníci totiž předškolákům ukázali a dovolili osahat si nářadí nezbytné pro práci arboristy.

Zdravotní řez a odlehčení nestabilní větve v koruně lípy rostoucí v zahradě školky se uskutečnilo v rámci akce Nadace Partnerství. „Když jsme se o této akci dozvěděli, přemýšleli jsme, jaký strom přihlásit," řekla starostka Příchovic Pavlína Nohavová.

Volba padla na lípu ve školce, protože obec plánuje rekonstrukci školní zahrady včetně výměny herních prvků. „Strom je nad pískovištěm, což je samo o sobě nebezpečné. Kácet jsme ho nechtěli, protože v létě koruna stíní. Tak jsme se přihlásili do ukázkového ošetření stromu," vysvětlila starostka.

Arborista Jan Spěváček dětem ukazuje náčiní.

Stromolezec se pustil do ošetření lípy ráno po půl deváté. „Z koruny stromu tu a tam jdou nějaké suché větve a další se kříží nebo jsou nemocné. Stromolezec proto korunu lípy zevnitř uvolňuje, aby byla vzdušná a zbavená přebytečných větví," popisoval arborista Jan Spěváček.

Lípa, která byla vysazena v roce 1960, má za sebou zajímavou historii. „Dvě sazenice koupila kdysi paní Marie Bendová pro školní zahradu v Žerovicích, potom ale usoudila, že dva velké stromy by v budoucnu na nevelké zahradě nebyly to pravé, tak jednu sazenici nabídla své kamarádce Jaroslavě Šatrové na zahradu do MŠ Příchovice," píše se v Příchovických novinách.