„Například právě areál dřívější mlékárny na Borech dnes využívaný zejména jako skladovací prostor. Je uprostřed kvalitní zástavby poblíž veřejného prostoru na náměstí Míru a má velký potenciál," míní Vostracká.

Podobně je na tom prostor bývalé papírny na Slovanech. Do lokalit, které by si zasloužily přestavbu, patří ještě místo po bývalé cihelně na Košutce (za Lidlem), kde se mají dostavět bytové domy doplněné službami.

A také areál depa dopravních podniků, jež se přestěhuje na Karlov do Škodovky. Pro tento prostor navrhli španělští architekti bytové domy s velkými zimními zahradami u vchodů a se studií vyhráli v roce 2006 mezinárodní soutěž Europan 8. Pak se akce posvěcená zastupiteli zastavila, protože stěhování depa se nehýbalo. „Nyní jsme tyto architekty znovu oslovili," potvrdila Vostracká.

Samostatnou kapitolou je areál Lopatárny v Doubravce. Právě tato lokalita byla vybrána jako jedna z nejvhodnějších pro budoucí plzeňský aquapark. „Podle našich informací už tu byly vyřešeny majetkové vztahy a nejsou už tu zástavní práva od banky," potvrdil starosta Doubravky Michal Chalupný (ČSSD). Lopatárnu teď vlastní SK Rapid a další dva majitelé a existuje vůle jednoho z nich domluvit se s městem. Doubravka by tu ráda viděla sportovní areál typu Škoda Sport park s různými hřišti, dráhami a atrakcemi pro sportovce, které jí stále chybí. „Nic takového nemáme," uvedl Chalupný.

Z bývalých zemědělských areálů je zajímavá plocha družstva v Újezdě. Plocha, kde byla ukončena živočišná výroba, je v polích. V Újezdě by mohly vzniknout rodinné domky, studii už má firma IKO. „Jde o majetek družstevníků, kteří jsou ochotni ho prodat," řekla Vostracká. Podlouhlý statek na Košutce by se nemusel celý srovnat se zemí. Jeho přední část je ve slušném stavu a zadní by nahradily nové objekty.

Další zajímavou rozvojovou lokalitou je dvůr v Plzni – Liticích se čtyřmi hektary městských pozemků, který se má stát novým centrem čtvrti Litice s úřadem a službami.