Asi dvacítka členů Hnutí ANO z Plzně, Rokycan a Klatov sleduje volební výsledky v jedné z kaváren v Martinské ulici v Plzni. Výsledky je přivádějí do euforie. "Jsem šťastný, jsou to už třetí vyhrané volby v řadě. Nejdřív komunální, pak krajské a teď parlamentní," říká první místopředseda krajského Ano Roman Zarzycký s tím, že se z toho stává příjemný trend.

Plzeňský štáb hnutí ANOZdroj: Deník / VAIZ Zdeněk

V sídle ODS sice žádné špunty nebouchaji, výsledek ODS přes 10% ale odráží spokojené tváře. "Máme přes 12% v Plzeňském kraji, jsme druzí za ANO. Jsme nejsilnější pravicovou demokratickou stranou," říká jednička kandidátky ODS Ilona Mauritzová. Očekávali prý výsledek 12 až 13% v kraji, takže spokojenost. Místopředseda krajské ODS Roman Jurečko řekl, že za ODS sice člověk musí mít radost, jinak je ale z výsledků rozčarován. "Vůbec nevím co to znamená, kdysi tu bylo oranžové tsunami, teď bleděmodré," naráží na výsledek ANO.

štáb ODS lídr kandidátky Ilona Mauritzová a náměstek primátora města Plzně Martin BaxaZdroj: Deník / VAIZ Zdeněk

Ve volebním štábu KSČM panuje velké zklamání. Původní předpoklady se nenaplnily a strana ztratila odhadem polovinu svých voličů. Hořkost byla znát i v komentáři poslance Karla Šídla: "Samozřejmě jsme velice zklamáni, mrzí nás, že jsme nedostali důvěru od lidí, kteří nám ji přislíbili. Bohužel ve společnosti panují předsudky vůči KSČM a zejména mladým voličům je téměř nemožné představit náš volební program." Dále z volebního štábu komunistů zaznívají názory jako těžká porážka levice, která je přičítána stranám, které nejsou politicky vyhraněné nýbrž tzv. hybridní. Na otázku budoucnosti Karla Šídla v politice po dnešních výsledcích odpoví: "Ztratili jsme polovinu mandátů, tudíž vidím černě mé setrvání v poslanecké sněmovně. Zřejmě se vrátím po dvanácti letech do své původní profese a z politiky odejdu."

Piráti slaví v Dominiku, je s nimi i volební pes Edison piráta Lukáše Bartoně, plzeňské pirátské volební jedničky. Těsně před sečtením hlasů řekl, že cílili na deset procent, což pro ně byla top hranice. V kraji jsme ji dosáhli skoro přesně, celorepublikově také. Chceme ještě porazit SPD, což by bylo hodně velké zadostiučinění,“ prohlásil Bartoň.

štáb plzeňských Pirátů a jejich lídr Lukáš BartoňZdroj: Deník / VAIZ Zdeněk

V sídle ČSSD je těsně po sečtení nálada na bodu mrazu, sedí tu pár socialistů. Volební výprask komentuje náměstkyně primátora Eva Herinková jako zklamání. „Čekali jsme a doufali ve dvojciferný výsledek. Myslím, že vláda udělala za naší účasti plno dobrých kroků, ale asi jsme nedokázali všechno prodat,“ řekla Herinková. Socialisté ztratili celkově proti posledním parlamentním volbám 13 % voličů.

Topkaři prošli do sněmovny o prsa, v Plzeňském kraji zůstali těsně pod pětiprocentní hranicí.