Odpůrci radaru ve Spáleném Poříčí se dočkali. Město se rozhodlo, že do konce června vypíše anketu, kde se lidé k umístění radarové základny v Brdech budou moci vyjádřit. Nebude se tak konat referendum, po kterém volali zejména představitelé České strany národně socialistické (ČSNS). Město přistoupilo k jiné formě zjištění veřejného názoru.

„Referendum odmítám. Bylo by příliš drahé a navíc předčasné. Vždyť ještě není nic rozhodnuto,“ vysvětlil starosta Pavel Čížek. Podle něj by zorganizování referenda v sedmi volebních obvodech vyšlo zhruba na 200 tisíc korun. „Anketa bude stát do 20 tisíc korun. Můžeme se ptát na více otázek. Zaškrtané odpovědi se budou házet do zapečetěné urny, na což bude dohlížet volební komise. Výsledky pak vyhodnotíme podle věku, bydliště a podobně,“ doplnil Čížek.

Podle Pavla Krafta z ČSNS vedení města původně o názor lidí moc zájem nejevilo. „Snažili se nás přesvědčit, že anketa není potřebná. Ze strany veřejnosti byl na ně v tomto směru vyvíjen tlak, takže jsme rádi, že bude,“ uvedl.

„Já osobně proti radaru nic nemám, největší nebezpečí ovšem vidím v tom, že by tu byla základna cizího státu. Také informací se nám nedostává, kolik by mělo. Jedná se o vojenské zařízení, kde jsou přísně tajné informace, takže se nikdy nedozvíte pravdu,“ míní Kraft.

My jsme si mezi obyvateli Spáleného Poříčí udělali takovou minianketku. Z náhodně oslovených deseti lidí se zhruba polovina vyjádřila proti radarové základně, zbytek toto téma nezajímalo.

Radar se netýká jen Spáleného Poříčí, ale i obcí okolo. „My proti radaru bojujeme, jak můžeme. Zúčastnili jsme se protestní akce v Praze, udělali anketu, v níž se 99 procent občanů vyjádřilo proti. Navíc se v obci organizují další různé akce, které vyjadřují náš odpor proti základně v Brdech. Co víc můžeme dělat?,“ ptá se starosta Míšova Pavel Hrubý.

Míšov patří k obcím, které by měly mít americkou základnu nejblíže.