„Celou noc z neděle na pondělí jsme na náměstí naváželi věci. Na přípravě trhů budeme pracovat celý týden,“ řekl Emil Procházka ze společnosti Prostr Servis, která trhy pořádá.

Plzeňské vánoční trhy měly začít už 23. listopadu, vláda však konání adventních trhů umožnila až od čtvrtka 3. prosince, kdy Česko přejde do třetího stupně protiepidemického systému PES. Návštěvníci trhů se budou muset letos obejít bez doprovodného kulturního programu a oblíbené zvonice. Prodávat se však bude moci punč i svařák. Tabulka PES totiž při třetím stupni prodej alkoholu na veřejnosti povoluje. 

„Trhy odstartují v sobotu. Jídlo a pití se bude moci normálně prodávat. Prodejci ho však budou muset lidem balit s sebou, konzumace na místě totiž není možná,“ dodal Procházka s tím, že veškeré teplé nápoje se budou prodávat s sebou v kelímku s víčkem a pochutiny jako palačinky, trdelníky, čertíky v lokši, párky či klobásy budou prodejci podávat lidem zabalené.

Rozsvícení vánočního stromu na náměstí Republiky v Plzni.
FOTO, VIDEO: Plzeňský kraj rozzářily vánoční stromy

Na trzích bude možné nakoupit každý den od 5. do 23. prosince, vždy od 10 do 20 hodin. K dispozici bude 85 stánků, což je zhruba 65 % obvyklého počtu, na který jsou Plzeňané zvyklí. Trhy nebudou ochuzeny ani o oblíbeného ponocného, který každý den odtroubí sedmnáctou a osmnáctou hodinu.

Plzeňské náměstí zdobí od 12. listopadu jedle bělokorá, kterou si město letos vybralo za svůj vánoční strom. Jeho slavnostní rozsvícení se uskutečnilo v neděli v podvečer. Akce se letos konala bez účasti veřejnosti a byla přenášená on-line.

Na znovuotevření obchodů, restaurací, kadeřnictví a dalších zařízení se těší podnikatelé i zákazníci.
S rozvolněním očekávají podnikatelé fronty a menší tržby