VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Američané přivezli svobodu i burské máslo

Plzeň - Vojáci a následná hospodářská pomoc ze zámoří dodali do Československa potraviny, které zde v poválečném období nikdo neznal.

5.5.2015 3
SDÍLEJ:

Žvýkací tabák Plzeňané vůbec neznaliFoto: Archiv

Se svobodou přivezli Američané před 70 lety také různé druhy potravin a hygienických prostředků. Některé z nich spatřili obyvatelé Československa v té době vůbec poprvé. Mnoho dobových exponátů je vystaveno v muzeu Patton Memorial Pilsen v Kulturním domě Peklo.

Dnes jsou potraviny, které přivezli Američané, běžně dostupné, přesto mnozí možná ani nevědí, odkud pochází.

V polovině minulého století neznali lidé v Československu třeba pomeranče nebo žvýkací tabák.

V muzeu je k vidění mnoho dalších pochutin. „Od konzervované slaniny přes sušené mléko až po citronový prášek. Pamětníci také často vzpomínají na grepový džus," ukazuje Milan Jíša, který je jedním z organizátorů muzea.

Co se týče nápojů, tak bylo dovezeno především pivo a cola, která byla pro místní obyvatelstvo také novinkou.

Často se jednalo o značky, které fungují dodnes a jsou známé po celém světě. „Třeba mýdlo Palmolive, prášek na zuby Colgate, čokoláda Hershey´s nebo cigarety Lucky Strike. To vše přivezli Američané už před 70 lety," připomíná Ivan Rollinger, organizátor muzea.

Američtí vojáci uchovávali pokrmy v konzervách, které byly odolné, a jídlo se v nich nezkazilo.

V muzeu jsou k vidění také různé druhy plechovek. „Mezi nejvzácnější patří samozřejmě ty plné. Máme tady třeba konzervu se sojovými oříšky, které byly pro místní obyvatele v té době určitě novinkou," vysvětluje Rollinger.

Broskvový džem

„Dost věcí bylo konzervovaných, vakuově balených a vydržely nespočet let po válce. I my jsme si s kolegou troufli některé potraviny ochutnat. Třeba broskvový džem jsem ochutnal až někdy na začátku 90. let 20. st. a nebylo mu vůbec nic," vzpomíná Rollinger.

Jeho kolega Milan Jíša si také pochvaloval americké pokrmy. „Pamatuji si na hranatou konzervu, ve které bylo maso s bramborami už přímo udělané, my jsme se o to jako malí málem poprali, snědli jsme to všechno," vysvětluje Jíša. Následně dodává, že toho ochutnal více a nikdy neměl žádné žaludeční problémy.

„Asi nejzajímavější pochutinou, kterou přivezli Američané, bylo oříškové neboli burské máslo. Na jeho chuť vzpomínají lidé dodnes," říká Rollinger. Někteří pamětníci ho jedli ještě dlouhou dobu po válce. Prý stačily dvě polévkové lžíce a člověk byl sytý.

Američtí vojáci byli zase nadšení z československé kuchyně. „Babička pekla Američanům buchty, které jim moc chutnaly. Byli totiž hodně na sladké," usmívá se Jíša.

Po osvobození přišla hospodářská pomoc UNRRA, která dodávala do Československa mimo jiné také další potraviny. „Třeba mléko a sušené mléko, které bylo vhodné pro miminka, v té době ještě nebyl sunar nebo něco podobného," vysvětluje Jíša. Dostalo se sem také kakao, sýrové tyčinky nebo laskominy pro děti – žvýkačky, čokolády i bonbony. Hospodářská pomoc poskytla také luštěniny jako hrášek a čočku, obilniny, rýži, mouku a podobně.

Zajímavostí je, že byly dováženy třeba i pastičky na myši, aby se potraviny snadněji uchovávaly.

„S UNRROu se do Československa dostaly také krásně barevné konzervy, které byly naplněny kávou nebo různým kořením," popisuje Rollinger.

Ministerstvo výživy muselo vydávány příručky, jak připravovat jídlo z amerických konzerv. „Lidé neznali ani podle názvu, co to znamená, neuměli totiž anglicky. V brožurce jsou popsány jednotlivé konzervy a jakým způsobem se má postupovat v přípravě jídla," říká Jíša.

Andrea Pánková

Autor: Redakce

5.5.2015 VSTUP DO DISKUSE 3
SDÍLEJ:
Ilustrační foto

Politika je živila, musí se poohlédnout jinde

Tomáš Mertl se stal potřetí otcem.

Hokejový útočník Tomáš Mertl se stal potřetí otcem

Na volby vyrazil Plzeňan trabantem

Plzeň - Josef Odehnal dostal automobil v roce 1995 od své tchyně.

DOTYK.CZ

Internet se baví: Babiš líbá a Benda je stejnou jistotou jako smrt a daně

/ GALERIE, VIDEO / Tvůrci internetových memů nespí a povolební situaci v Česku pochopitelně nenechali bez povšimnutí. Pozornost si získaly zejména čtyři momenty: vděk Andreje Babiše vyjádřený tvůrci jeho kampaně Marku Prchalovi, prohra Matěje Stropnického v čele Zelených, poměrně vysoký zisk SPD Tomia Okamury - a "nesmrtelný" poslanec Marek Benda.

C.k. kuchyně v Horušanech popáté

Horušany - V sobotu 21.10.2017 se v horušanské hospodě U dvou kaštanů uskutečnil již pátý ročník kuchařského festivalu, který pořadatelé nazvali C.k. kuchyně aneb jak vařily naše babičky.  

Užijte si advent v klidu. Jděte za kulturou do Besedy

Plzeň - Zažít advent v klidu a pohodě je pro mnohé nesplnitelný sen. Udělat si příjemný či sváteční večer i těsně před Vánoci je přitom snadné. Měšťanská beseda nabízí ke konci roku několik divadelních představení či koncertů.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT