Fotbalisté FC Viktoria Plzeň se po dlouhých sedmdesáti letech utkali s americkými vojáky. Jen s tím rozdílem, že za Viktorii tentokrát nastoupila stará garda (nikdo z hráčů nepamatuje první duel) a nikoliv A tým a osvoboditele Plzně reprezentovali následovníci Ingrama, Duncana či Thompsona v podání členů Klubu vojenské historie. Mač se odehrál v pondělí na hřišti v Luční ulici v rámci jubilejních Slavností svobody.

Zápas měl evokovat skutečné fotbalové utkání z 24. května 1945, kdy se mezi troskami tribun stadionu v Luční ulici kolem narychlo upravené hrací plochy sešlo deset tisíc diváků. Všichni chtěli vidět utkání plzeňské Viktorie s jedenáctkou americké armády. Američané tehdy prohráli 11:1.

A jak to dopadlo tentokrát? Viktoria opět drtivě zvítězila, a to 16:3. Atmosféru ze čtyřicátého pátého dokreslovala americká hymna či dobová hudba před zápasem a v poločase. Zápas si užívaly stovky diváků. „Četl jsem, že se má tento zápas odehrát, tak jsem přišel. Říkal jsem si, jak by to mohlo po sedmdesáti letech vypadat. A jsem nadšen," popsal dojmy po prvním poločase fanoušek Viktorie František Kučera.

Na zápas ho nalákala i účast fotbalisty Ivana Bicana. „Myslím, že po Bicanovi jsem tady nejstarší," usmíval se téměř sedmdesátiletý muž.

Kromě Bicana za Viktorku nastoupili například Patrik Ježek, Petr Vlček, Stanislav Purkart nebo Miloš Paul. „Je to výborný pocit hrát proti fotbalistům, kteří kopali naši nejvyšší soutěž," povídal po prvním poločase Štěpán Hodek alias voják Steve Gonzalez. „Američané prohráli 1:11, a proto nemáme trému, že bychom mohli zklamat příznivce historie," dodal.

Historie byla přepsána. Vojáci i Viktoria vstřelili více gólů než před 70 lety.