Do ambulancí ústavu imunologie a alergologie plzeňské fakultní nemocnice teď míří velké množství lidí. Lékaři provádějí kromě pravidelných kontrol také vyšetření akutních případů. „Přibylo rovněž telefonických konzultací. Pacienti se chtějí poradit, například protože se dosud neléčili nebo jim nestačí stávající léčba,“ sdělil primář ústavu Martin Liška.

Nápor potvrdil i plzeňský pediatr a alergolog Petr Honomichl. Denně mu do ordinace volá alespoň padesát rodičů. Letošní pylová sezona je podle něj silnější než v předchozích letech. „Už je delší dobu hezky. Kvůli tomu vykvetlo téměř všechno naráz. Navíc je sucho, vůbec neprší, což jsou příhodné podmínky pro šíření pylu,“ uvedl.

Ještě chvilku alergiky potrápí dokvétající břízy, k nim se přidaly duby, přibudou buky, ořešáky, začne sezona trav. Mezi typické projevy přecitlivělosti organismu patří svědění v nose, kýchání a rýma. Někdy se mohou přidat ještě dýchací potíže.

Vedle klasických léků, které člověk užívá v kritickém období, existuje i alergenová imunoterapie pomocí vakcíny. „Léčba by se měla nasadit před pylovou sezonou, to je nejčastěji na podzim. V drtivé většině pak pacient v sezoně nepotřebuje tolik léků a příznaky alergie jsou mírnější,“ sdělil primář Liška.

Imunoterapie existuje ve formě injekcí, kapek nebo tablet.

Vizualizace budoucího památníku Brána borců.
Místo brány borců postaví památník