Alergeny
Potraviny vyrobené od 13. 12. 2014 musejí mít ve svém složení tučně zvýrazněné jednotlivé alergeny. V tržní síti se však stále nachází značné množství výrobků, které byly vyrobeny ještě před tímto datem, a proto se na tyto výrobky nové požadavky ještě nevztahují.

„Z výsledků kontrol Státní zemědělské a potravinářské inspekce vyplývá, že výrobci se se změnou požadavku na značení alergenů u balených potravin vyrovnali a zaznamenané problémy jsou spíše okrajové," konstatuje mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Změnu uvítali především alergici. „Určitě mi to usnadnilo výběr potravin, protože nemusím číst celé jejich složení, ale pouze zvýrazněné alergeny," vysvětluje Barbora Lukášová, která je alergická na ořechy a ryby.

Avšak ne všichni alergici si změny všimli. „Žádnou velkou změnu jsem nezaregistrovala. Stále kupuji stejné potraviny, a tak se nedívám na jejich složení. Pokud si chci koupit nějakou novou potravinu, tak složení musím kontrolovat a přijde mi to pořád skoro stejné, jako to bylo předtím," říká Jana Sovadinová, která má celiakii, tedy nesnášenlivost lepku.

Vyhláška, která platí od prosince minulého roku, nařizuje všem výrobcům potravin tučně vyznačit jednotlivé alergeny. To přineslo zvláště menším firmám značné problémy. „Zvýraznění alergenů ve složení potravin nám způsobilo určité komplikace, museli jsme u balených výrobků doplnit jejich složení, zvláště koncem roku s tím bylo dost práce. V současnosti nám to už větší potíže nepřináší, jen při uvádění nových výrobků na trh musíme od dodavatelů jednotlivých ingrediencí zjišťovat přítomné alergeny," vysvětluje Jiří Špilar, majitel rybárny Oceán.

Podle výživové poradkyně je dobře, že se alergeny zvýraznily. „Není to jen kosmetická záležitost, ale především zdravotní, protože to alergikům usnadní čtení složení. Alergiků stále přibývá," upozorňuje výživová poradkyně Lenka Šimandlová.

Andrea Pánková