S několika parazity se minulý týden setkala i Plzeňanka Andrea Šťastná. „V pondělí jsem byla s přítelem u hracholuské přehrady a během dvou hodin po nás lezlo dohromady pět klíšťat – to se mi snad ještě nestalo. Ale naštěstí jsme si jich všimli včas, takže se nestačila přisát,“ svěřuje se.

Počet onemocnění, které eviduje krajská hygienická stanice, se oproti minulému roku zatím téměř neliší, i loni byla klíšťata velmi aktivní. „Do konce 22. týdne letošního roku máme hlášeny tři případy onemocnění klíšťovou encefalitidou, to je stejný počet jako za stejné období roku 2016,“ porovnává vedoucí epidemiologie Krajské hygienické stanice Plzeňského kraje Petr Pazdiora. Mnohem častěji bylo epidemiologům hlášeno onemocnění lymskou boreliózou. Letos krajská hygienická stanice evidovala už 26 případů, loni jich za stejné období bylo o dva více.

Podle Pazdiory je v posledních letech nejvyšší nemocnost u obyvatel Klatovska. Parazité se však hojně vyskytují také na Plzeňsku, zejména u hracholuské přehrady, v okolí Plas, nevyhýbají se však ani jižnímu Plzeňsku, často jsou v okolí Přeštic, Nepomuku a Starého Plzence.

Studentská třída v plzeňské části Bolevec při závěrečné etapě kompletní rekonstrukce. Opravuje se jak podloží, povrch, přilehlé chodníky tak i inženýrské sítě pod povrchem vozovky.
FOTO: Řidiči, ve Studentské je třeba mít ještě trpělivost

Podle odborníků je velmi důležitá prevence a případné správné odstranění klíštěte z těla. Před klíšťovou encefalitidou ochrání očkování, se kterým lze začít celoročně. „Očkování jednoznačně doporučuji,“ zdůrazňuje vedoucí protiepidemického odboru krajské hygienické stanice.

Vakcína začíná být účinná po druhé dávce, která se aplikuje 14 až 30 dnů po první. Třetí dávka se pak očkuje za pět až dvanáct měsíců. Po třetí vakcíně přetrvává ochrana tři roky, v tu chvíli je žádoucí přeočkování. Následně je vakcínu nutné aplikovat každých pět let, lidem nad 60 let ji však odborníci doporučují aplikovat každé tři roky.

Proti lymské borelióze žádná prevence v podobě očkování neexistuje. Jedná se o poměrně závažné onemocnění, které se musí přeléčit antibiotiky. K infekci dochází za 4 až 40 dnů po přisátí klíštěte.

Lidé by měli předtím, než budou trávit čas v přírodě, v každém případě použít repelent a vhodně se obléci tak, aby snížili možnost přisátí klíšťat.