Tehdy mu bylo 29 let. „Samotný den byl dramatickým zážitkem pro každého a změnil životy mnoha lidí," říká Cassidy, který si včera prohlédl pivovar Plzeňský Prazdroj.

Cassidyho návštěva Česka souvisí s dnešním křtem audioknihy Věže, příběh 11. září plzeňského architekta Jiřího Boudníka, který pracoval v době útoku v New Yorku a pomáhal

s odstraňováním následků neštěstí. Přebal audioknihy totiž zdobí fotografie Cassidyho potetovaných zad. Newyorský hasič si totiž jako památku na své padlé kamarády nechal na záda vytetovat jejich jména a hořící věže mrakodrapů.

„Bylo to velké neštěstí. I s odstupem čtrnácti let to na mě působí pořád stejně. Vzpomínky ve mně zůstaly a celkově mi přijde, jako kdyby se to stalo teprve včera," popisuje statečný hasič. Událost jej změnila. „V ten den jsem zažil mnoho. Dnes jsem v práci opatrnější," říká.

Tetování je pro něj důležité. „Zobrazuje to, co jsem tehdy viděl. Okamžik, kdy letadlo narazilo do druhého mrakodrapu. Tenhle moment se mi doslova vryl do paměti," popisuje hasič. Tetování si též sám navrhl. „Chtěl jsem též, aby bylo velké, protože to byl velký den."

V Americkém centru v Praze pokřtí audioverzi knihy česko-amerického architekta Jiřího Boudníka, jejíž přebal zdobí Cassidyho potetovaná záda.