Silný odpor Ukrajinců proti ruské armádě pokračuje. Rusové zintenzivňují bombardování velkých měst. Terčem raketových, leteckých i dělostřeleckých útoků jsou především města jako Černigov, Sumy, Mykolajiv a Kyjev. 

Desítky kilometrů dlouhý konvoj ruské armády, který se ke Kyjevu v minulosti přiblížil, podle stanice Al Jazeera stále zůstává na místě. Již v minulosti rozvědky západních zemí informovaly, že se Rusové potýkají s problémy s technikou i zásobováním.

V hlavním městě Ukrajiny Kyjevě vybudovali vojáci a dobrovolníci z pytlů s pískem, pneumatik či ostnatých drátů stovky stanovišť k obraně města. „Každý dům, každá ulice, každé stanoviště, budeme bojovat na život a na smrt, pokud to bude nutné,“ řekl starosta města Vitalij Kličko. V Kyjevské oblasti podle něj probíhají tuhé boje, především ve městech Buča, Hostomel, Vorzel a Irpiň.

Dočasné příměří

Rusko dnes ráno oznámilo, že v 9:00 SEČ začalo na Ukrajině příměří. Na pěti místech se otevřely humanitární koridory pro evakuaci civilistů. Týká se to hlavního města Kyjeva a také Charkova, Mariupolu, Černigovu a města Sumy.

Ukrajinští vojáci pomáhají bezvládné ženě při evakuaci obyvatel z města Irpiň u Kyjeva
Umělá krev a dřevěné zbraně. Dezinformátoři šíří nesmysly o válce na Ukrajině

Podle Kyjeva se však obě strany domluvily na jediném koridoru, který vede ze Sumy přes Holubivku do Poltavy, města ve střední části země, a bude otevřen až do 9. hodiny večer. Ukrajinská ministryně pro reintegraci dočasně okupovaných území Iryna Vereščuková uvedla, že ruské ministerstvo obrany s vytvořením koridoru souhlasilo v dopise Mezinárodní komisi Červeného kříže.

„Na žádných dalších koridorech jsme se nedohodli. Vyzýváme Rusko, aby tyto cesty schválilo co nejdříve a zajistilo na nich trvalý klid zbraní,“ uvedla.

Podle ukrajinské armády začaly ruské jednotky krátce po půl dvanácté dopoledne ostřelovat vymezený koridor vedoucí z Mariupolu. Podle vicepremiérky Iryny Vereščukové, kterou citovala agentura Reuters, je humanitární situace ve strategickém přístavu katastrofální. Město je bez vody, tepla, jídla, elektřiny či funkční kanalizace - a selhalo již několik pokusů o jeho evakuaci. Ukrajinské úřady oznámily, že v troskách domu zemřela na dehydrataci šestiletá dívka. Informaci se ale nepodařilo ověřit. 

S problémy se údajně potýkala i evakuace ze Sumy, podle ukrajinské agentury Unian se totiž ruské tanky pokusily celý proces zastavit. Později se však Rusové stáhli a evakuace byla obnovena. Podle gubernátora Sumské oblasti Dmytra Živického bylo z severoukrajinského města Sumy během příměří evakuováno téměř 3500 lidí. Přibližně 1700 z nich pak byli zahraniční studenti. Ukrajinská vicepremiérka posléze upřesnila, že evakuovaných civilistů bylo 5000. 

Rusko plánuje klid zbraní i ve středu. Od 8:00 SEČ zastaví palbu a je připraveno utvořit humanitární koridory z Kyjeva, Černihivu, Charkova, Mariupolu a Sumy. S odvoláním na ruské úřady o tom informovala agentura TASS. 

Ostřelování a boje

Rusové v noci znovu ostřelovali město Sumy, hlavní město Sumské oblasti na severovýchodě země. Terčem byla obytná oblast města. Guvernér oblasti Dmytro Živickyj zveřejnil video, ve kterém zmiňuje oběti i raněné. Zahynulo 21 lidí včetně dvou dětí.

Ostřelována byla také Ochtyrka, která leží jižně od města Sumy a severozápadně od Charkova zhruba ve stejné vzdálenosti od obou měst.

Při bombardování Charkova byla podle Mezinárodní agentury pro atomovou energii (IAEA) poškozena budova, ve které sídlí Charkovský institut fyziky a technologií, jehož součástí je také sekce zaměřená na jaderný výzkum. Podle IAEA se však v budově nachází jen malé množství radioaktivního materiálu a nedošlo tak k žádnému zvýšení radiace v oblasti.

Podle agentury Reuters zemřelo při útocích ruských sil v Charkově během posledního dne nejméně 27 civilistů.

Právě v bojích u Charkova padl podle ukrajinské rozvědky ruský generálmajor Vitalij Gerasimov, zástupce velitele 41. armády Centrálního vojenského okruhu. Gerasimov se mimo jiné účastnil druhé čečenské války či války v Sýrii a získal ocenění „za návrat Krymu“.

Cílem ruského útoku byl v uplynulých hodinách také černomořský přístav Oděsa, který čelil náporu ruských lodí. Informoval o tom poradce prezidenta Volodymyra Zelenského Oleksij Arestovič.

Rusové podle deníku Euromaidan Press stříleli na autobus, který vezl pracovníky sirotčince v Mykolajivské oblasti. Tři lidé při útoku zahynuli, další dva jsou zranění, uvedla členka oblastního zastupitelstva Anna Zamazajewa.

Zavřený řetězec H&M v Moskvě.
Rusům mizí před očima jak obchody, tak i jejich úspory

Ruská invaze však podle ukrajinské armády zpomaluje. „Nepřítel pokračuje v ofenzivní operaci, ale rychlost postupu jeho jednotek značně klesla,“ uvedlo ukrajinské velitelství v úterní ranní zprávě. „Okupanti jsou demoralizovaní a stále častěji se uchylují k rabování a porušování mezinárodních humanitárních válečných zákonů,“ tvrdí Ukrajinci.

Ukrajinská armáda na sociálních sítích zveřejnila video z dronu Bayraktar, které zemi poskytlo Turecko. Záznam zachycuje úspěšný zásah skupiny ruských bojových vozidel.

Ukrajinským speciálním jednotkám se podařila sabotáž na letišti v ruskou armádou okupovaném Chersonu. Rusové při ní přišli o zhruba 30 vrtulníků Mi-24. Ty měly s největší pravděpodobností sloužit k podpoře dalšího postupu invazních vojsk.

S likvidací ruské techniky pomáhají podle ukrajinské armády i civilisté. Ti zveřejňují informace o poloze invazních vojsk ve speciálním chatu. Ukrajinská rozvědka díky tomu podle vlastního oznámení na sociální síti Telegram získala souřadnice s polohou skupiny ruských obrněnců v Kyjevské oblasti, které následně ukrajinské jednotky zneškodnily.

Zelenskyj zůstává v Kyjevě

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj v noci zveřejnil video ze své kanceláře v Kyjevě. „Zůstávám v Kyjevě. Neskrývám se. Nikoho se nebojím. Udělám, co je potřeba, abychom tuto válku vyhráli,“ říká hlava státu.

„Zničili pekárnu, zničili další kostel. Zničili dokonce i autobusy, které odvážely civilisty do bezpečí. Kdo jste, že uděláte něco takového? Nejste lidé. Vznikla dohoda o humanitárních koridorech. Fungovaly? Ne. Ruské tanky i raketomety začaly pálit,“ kritizoval Zelenskyj počínání ruských agresorů.

Prezident Miloš Zeman na předávání nejvyšších státních vyznamenání.
Zelenskyj dostane Řád Bílého lva. Prezident projevil odvahu, ocenil Zeman

To potvrzuje i britské ministerstvo obrany, které Rusy obvinilo z dalšího útoku na civilisty v průběhu evakuace. Terčem útoku se podle britské rozvědky stali lidé prchající z města Irpiň v blízkosti Kyjeva, přičemž několik z nich přišlo o život.

Zahraniční dobrovolníci

Na Ukrajinu stále proudí dobrovolníci, kteří se připojují k vládou zřízené Mezinárodní legii, aby zemi před ruskou invazí bránili. Novinář serveru The Kyiv Independent Ilija Ponomarenko uvedl, že se do bojů zapojilo již 20 tisíc dobrovolníků z 52 zemí světa, z toho tři tisíce amerických občanů.

Ruské ztráty

Ukrajinská armáda tvrdí, že během bojů zahynulo 12 tisíc ruských vojáků. Ukrajinci podle velitelství zneškodnili 1036 obrněnců, 120 dělostřeleckých systémů, 48 letadel a 80 vrtulníků. Jedná se o informace poskytnuté ukrajinskou stranou, které nelze jednoznačně ověřit.

Podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro lidská práva si boje na Ukrajině prozatím vyžádaly 474 obětí na životech, zraněno bylo nejméně dalších 861 lidí. Ukrajinská ombudsmanka Ljudmyla Denisovová již dříve oznámila, že zahynulo nejméně 41 dětí.