Ta otázka trápí řadu Američanů. Co vlastně dělá jejich bývalý prezident Donald Trump celé dny ve svém luxusním floridském letovisku Mar-a-Lago? Zatím jen dvakrát přednesl projev. Na konzervativní konferenci před měsícem pozurážel současného prezidenta Joe Bidena. Nyní o víkendu při projevu na dárcovské republikánské konferenci v jeho hotelu v Palm Beach nenechal nit suchou na svém kolegovi bývalém viceprezidentovi Mike Pencovi a na šéfovi republikánských senátorů Mitchi McConellovi. Jinak o něm ale příliš slyšet není.

Jak si povšimla americká novinářka Ashley Feinbergová na svém blogu Trashberg, byl Donald Trump při svém odchodu z Bílého domu opravdu nečekaně tichý a klidný. „U většiny prezidentů by to bylo neobvyklé, ale i u něj to je bezprecedentní,“ uvedla Feinbergová.

Pozor na to, jak se v Dubaji fotíte a kde fotky sdílíte.
Nahé fotky v Dubaji mohou přijít pěkně draho. Dívky za ně skončily ve vězení

Podle ní jeho chování ovlivňovaly dva faktory, které ho přinutily omezit se ve své agresivní rétorice. Bylo to odříznutí od jeho Twitterového účtu a obžaloba, kterou měl na krku. Jednalo se o známé obvinění, že měl zmanipulovat dav, aby napadl Kapitol. Když ho ale soud obžaloby v půlce února zbavil, vrátil se mezi nás starý dobrý Donald. V prohlášení, které pronesl krátce po osvobození, přislíbil, že „se těší na pokračování naší společné a neuvěřitelné cesty k dosažení americké velikosti pro všechny naše lidi.“

Bývalý prezident po odchodu z Washingtonu žije ve svém soukromém klubu, který je podle hojné dokumentace na blogu Trashberg neustále plný jeho bohatých příznivců. Ti se společnými fotografie s lídrem Republikánů chlubí na sociálních sítích, díky čemuž se dá poměrně dobře popsat Trumpova současná denní rutina. Feinbergová uvádí, že se mu splnily ty nejdivočejší sny. „Jeho život je dnes plný mocných návštěvníku a extatických ctitelů na každém kroku.“

Role sjednotitele nevydržela

Podobné to muselo být i tento víkend, kdy se v hotelu nedaleko jeho letoviska konala neveřejná dárcovská konference, jejímž vyvrcholením bylo vystoupení Donalda Trumpa.  Podle americké agentury AP špičky republikánské strany předpokládaly, že se bude jednat o sjednocující víkend, i Trumpův tým před jeho projevem uvedl, že bývalý prezident bude hovořit o tom, „co musíme udělat, abychom našim kandidátům před blížícími se volbami připravili cestu k vítězství.“ Jenže Trump dvakrát vypadl z role sjednotitele a začal si vulgárně vyřizovat účty se svým stranickými kolegy. S Mikem Pencem a Mitchem McConellem.

Podle AP veřejně ponížil i McConellovu ženu, která za jeho vlády pracovala v Bílém domě. Šéf republikánských senátorů McConnel totiž označil za vítěze voleb Joe Bidena a Mike Pence podle Trumpa nezabránil potvrzení výsledků listopadových voleb. Potvrzování bylo přerušeno oním útokem Trumpových stoupenců na Kapitol.

„Udělali bychom lépe, kdybychom se soustředili hlavně na Demokraty,“ uvedl po konferenci významný Republikán a bývalý předseda Sněmovny reprezentantů Newt Gingrich když v neděli podvečer opouštěl Palm Beach. „Bývalý prezident používá stále stejnou mluvu, o které se ví, že vyprovokovala dav k útoku na Kapitol. My se jako strana musíme soustředit na budoucnost a ne na vyvolávání vzpour,“ řekla kongresmanka Liz Cheneyová, která byla mezi deseti Republikány, kteří hlasovali pro obvinění Trumpa za inspiraci k násilí. „Vždyť víte, že tento rétorický styl je jeho součástí, takový on prostě je,“ bránil ho naopak senátor John Thune.

Viceprezidentka Kamala Harrisová
Těžká mise. Zástupkyně Bidena Harrisová má vyřešit migraci z Latinské Ameriky

Trump v neděli ve svém projevu opětovně litoval své prohry. Zda bude opětovně za čtyři roky kandidovat, ale neuvedl, pouze sdělil, že více řekne po volbách do Kongresu příští rok. Podle amerických komentátorů je i po tomto víkendu jasné, že Republikánská strana není připravena na svoji další existenci bez Donalda Trumpa.

Podle agentury Reuters se prezidenti po odchodu z Bílého domu ze stranické politiky vždy stáhli, ne tak ale Donald Trump. Feinbergová poukazuje pak na pravidelné návštěvy kajících se zákonodárců, kteří „přijíždějí políbit do Mar-a-Lago svému bossovi prsten.“ O jeho stále silném vlivu svědčí podle AP i rozporuplné místo konání konference a tvrzení Trumpova týmu o jeho nesporném stranickém vůdcovství. „Palm Beach je nové mocenské centrum a Donald Trump je nejlepším poslem Republikánů,“ uvedl Trumpův mluvčí Jason Miller.