„S velkým uznáním jsme přijali rozhodnutí ústavního soudu. Život každého člověk má před Bohem stejnou cenu a úplně stejně by měl být chráněn i zákonem,“ napsal v oficiálním církevním komuniké řídící stálé Konference polského episkopátu arcibiskup Stanislaw Gadecki.

Vyšetření v těhotenství - Ilustrační foto
Polský ústavní soud přitvrdil zákaz interrupcí. Označil je za protiústavní

„Těžko si jen představit radostnější zprávu,“ okomentoval verdikt z kazatelny krakovský metropolita Marek Jedraszewski. „Jako otec, jako muž, jako katolík se raduji, že byly zakázány eugenické aborce. Yes, yes, yes,“ napsal na Twitteru známý polský katolický publicista Tomas Terlikowski.

Tusk: Politická ohavnost

Celé Polsko se ale neraduje. Odsouzení z lavic politické opozice přišlo okamžitě. Ozval se i Donald Tusk, bývalý polský premiér, dnes předseda Evropské lidové strany. „Nyní otevřít téma potratů a nechat si to schválit pseudotribunálem uprostřed šílející pandemie, je víc než cynismus. Je to politická ohavnost," napsal na svém twiterovém účtu Tusk.

Proč pseudotribunál? Kromě jediného byli všichni ústavní soudci do svých postů zvoleni PiS. Navíc tam byli umístěni po soudní reformě, kterou mohutně kritizuje EU. A jak již bylo zmíněno, předsedkyně soudu je známá svým přátelstvím s mocným předsedou a rovněž konzervativcem Kaczyńskym. Předseda hlavní opoziční strany Občanské platformy Boris Budka to deníku Gazeta Wyborcza řekl přímo: „Soud splnil Kaczyńského objednávku. Ten se totiž už dlouho snaží ženám ze života udělat peklo.“

Demonstrace v ulicích

Ve varšavských ulicích se proti rozhodnutí soudu protestovalo až do pozdních nočních čtvrtečních hodin. Zároveň ale byli slyšet i podporovatelé zpřísnění potratového zákona. I těch je v Polsku dost.

Zleva prezident Donald Trump a kandidát demokratů na amerického prezidenta Joe Biden v předvolební debatě.
Trump a Biden se střetli v poslední debatě. Nesla se v mírnějším duchu

Po 22. hodině pak vyrazilo několik tisíc osob směrem k domu předsedy vládní PiS Kaczyńského. Podle facebookového přenosu televize OKO.press, která zaznamenával celý protest, na místo dorazily kolem půlnoci. Čekaly na ně stovky policajtů a speciálních policejních vozů. Dav začal na policisty házet kameny, ti k jeho rozehnání použili slzný plyn. Zadrženi byli nejméně dva protestující. O půl druhé ráno demonstrace skončila, ale před Kaczyńského domem by se mělo protestovat i dnes večer.

Proti verdiktu soudu demonstrovali Poláci i v Poznani, Štětíně, Wroclawi, Lodži nebo v Katovicích.