Předseda vlády Scott Morrison představil téměř deset let trvající ochranný balíček, jen pár dní před ultimátem organizace UNESCO pro předložení zprávy o stavu ochrany útesu.

„Podporujeme zdraví útesu i ekonomickou budoucnost provozovatelů cestovního ruchu, pohostinství a komunit v Queenslandu,” uvedl Morrison v prohlášení.

Státní financování podpoří novou technologii adaptace na klima, investice do programů pro kvalitu vody a ochranu klíčových druhů v biologicky rozmanitém útesu, dodal.

Korálové útesy v Indonésii.
Zpěv z hlubin. Vědci zachytili u korálového útesu zvuky, jaké nemají obdoby

V červenci loňského roku UNESCO diskutovalo o tom, zda je Velký bariérový útes v ohrožení. Pokud by nebyla přijata opatření k vyřešení obav, hrozilo by, že ztratí status světového dědictví, varovala OSN.

Na základě toho se třináct veřejných osobností, složených z herců, bývalých politiků a novinářů, rozhodlo napsat a zveřejnit otevřený dopis, ve kterém vyzvalo představitele země, aby jednali rychle a zachránili útes.

„Vyzýváme hlavní světové producenty emisí, aby podnikli nejambicióznější opatření v oblasti klimatu v rámci Pařížské dohody,” stálo v dopise. „Ještě je čas zachránit Velký bariŕový útes, ale Austrálie a svět musí jednat hned.”

Ve stínu politiky

Oznámení předsedy vlády Morissona přišlo před celostátními volbami očekávanými v květnu.

Australská rada pro klima, která je nezávislá na vládě, odmítla Morrisonův slib a nazvala jej „náplastí na zlomenou nohu.”

„Pokud se v tomto desetiletí výrazně nesníží emise, situace na útesu se bude jen zhoršovat,” uvedl v prohlášení klimatolog a profesor biologie Lesley Hughes z Macquarie University.

Premiér Morrison v rozhovoru pro rozhlasovou stanici 4A Cairns Friday pronesl, že emise spadají pod politiku, kterou vláda zavedla, což je pro útes výhodné. „Dosahujeme stanovených výsledků a budeme v tom neustále pokračovat,” řekl.

Dopady klimatické krize

Velký bariŕový útes pokrývá plochu o rozloze 348,7 tisíc kilometrů čtverečních, což by se dalo přirovnat k velikosti Německa, a je domovem více než 1500 druhů ryb, a více než 400 druhů korálů.

Jenže dopady klimatické krize spolu s řadou dalších přírodních katastrof měly na útes zničující dopad. Pětiletý průzkum australské vlády v roce 2019 zjistil, že stav se zhoršil ze „špatného” na „velmi špatný”.

Celkový vítěz: IMAGE QUEST 2021 Willa Saunderse z USA
Z nejlepších Red Bull fotek mají mnozí husí kůži, podívejte se

Vědci z ARC Center of Excellence pro studium korálových útesů vydali v roce 2020 studii, v níž uvedli, že útes za poslední tři desetiletí ztratil 50 procent svých korálových populací.

Organizace UNESCO provedla též monitorovací misi. Ve zprávě z června loňského roku uvedla, že navzdory snaze a práci Austrálie na zlepšení situace útesu „není možné pochybovat o tom, že oblast čelí značnému nebezpečí”.

Australská vláda se ale proti tomuto závěru ostře ohradila. Ministryně životního prostředí loni v červenci odletěla do Evropy, jelikož chtěla přesvědčit ostatní členy Světového dědictví, aby hlasovali proti zařazení na seznam ohrožených přírodních památek.

Morrison před týdnem označil útes za „nejlépe spravovaný” na světě. „Dnes posouváme náš závazek na novou úroveň,” řekl.