Demonstrace se odehrála ve východoafghánském městě Dželálábád a při zákroku tálibů podle agentury Reuters přišli o život nejméně tři lidé a více než desítka dalších utrpěla zranění. Podle svědků se obyvatelé správního centra provincie Nangarhár pokoušeli vztyčit na náměstí dosavadní afghánskou státní vlajku. Protestní akce byla jedním z prvních projevů odporu místních vůči Tálibánu v posledních dnech.

Návrat do Česka

Zatím poslední evakuační stroj české armády přistál v Praze-Kbelích v úterý večer. Na jeho palubě bylo 87 pasažérů. Byli mezi nimi Češi, včetně velvyslance Jiřího Balouna, Afghánci i dva Poláci. Už v pondělí přistál v Česku první letoun, který přivezl 46 lidí.

"V noci přistálo další letadlo v pořádku v Praze. V Kábulu je chaos a zmatek, ale podařilo se nám sednout a pak bezpečně s lidmi odletět. Už jsme na cestě zpátky pro další," informovala dnes na twitteru česká armáda.

Mluvčí Tálibánu Zabihulláh Mudžáhid na tiskové konferenci v Kábulu
Mluvčí Tálibánu slibuje: Povstalci se nebudou mstít, cizincům se nic nestane

Mluvčí ministerstva zahraničí Eva Davidová ČTK řekla, že z Afghánistánu je potřeba ještě přepravit několik tlumočníků s rodinami a dětmi. Na místě jsou i čeští vojáci, kteří koordinují evakuaci. Další skupinou, které by se pomoc měla týkat, jsou Afghánci, kteří mají dlouhodobé vazby na Českou republiku, mají zde trvalý pobyt a rodiny a v Afghánistánu uvázli. Do prvních letů se nedostali, protože ty byly určeny pro nejohroženější skupiny.

Vyslání třetího stroje ocenil předseda senátního výboru pro bezpečnost Pavel Fischer. "S ohledem na velikost naší země, na zmatky, které tu panovaly kolem plánování, i na mimořádně obtížnou situaci v samotném Kábulu, je třetí cesta v tak rekordně krátkém čase obdivuhodný výkon," napsal na twitteru.

Česká republika, stejně jako další členské země protitálibánské koalice, se z Kábulu snaží evakuovat své zaměstnance i místní spolupracovníky. Svou snahu zrychlily poté, co se radikální islamistické hnutí Tálibán zmocnilo i Kábulu.

Vojáci afghánské armády ve městě Herát
Americké rozvědky varovaly před rychlým kolapsem afghánské armády, píše list

Server SeznamZprávy dnes uvedl, že na palubě druhého evakuačního letu byl i tlumočník, kterého v pondělí zadržel Tálibán. Po intervenci sousedů a otce ho zbitého propustil. Informaci serveru sdělil Lumír Němec, který v Afghánistánu v minulosti působil se speciální jednotkou Vojenské policie SOG.

Vyhrocené podmínky 

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) v úterý večer označil podmínky v Kábulu za extrémně vyhrocené. "Kvůli přítomnosti Tálibánu na letišti bylo opravdu nadmíru komplikované dostat všechny vytipované na letiště a také na palubu letadla," uvedl Kulhánek po příletu druhého evakuačního speciálu do Prahy.

Lidé prchají z Afghánistánu do Pákistánu
Tálibán vyhlásil amnestii pro úředníky. Situace na letišti v Kábulu se uklidnila

Evakuované Afghánce čeká v Česku deset dnů karantény. "Během té doby budeme řešit jejich povolení k pobytu," uvedl v úterý ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) . Následovat budou individuální rozhovory s evakuovanými o jejich budoucnosti. Sami si musí říct, co chtějí, řekl Hamáček.

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) je možné, že zvolí cestu za rodinami, které mají ve Francii či jinde v Evropě. Afghánci podle premiéra získají víza a během karantény budou také očkováni. Všichni budou po první dny ubytováni na jednom místě, kde, nechtěl stejně jako Hamáček upřesnit.

O dalším postupu při evakuaci bude dnes jednat krizový štáb českého ministerstva zahraničí. Zabývat by se měl i osudem evakuovaných Afghánců.

Americký prezident Joe Biden na tiskové konferenci v Bílém domě k situaci v Afghánistánu, 16. srpna 2021.
Biden: Američané nemají umírat tam, kde Afghánci odmítají bojovat

Čeští vojáci v Afghánistánu působili od roku 2002, od té doby se jich v zemi vystřídalo 11 500, někteří z nich opakovaně. Podle údajů ministerstva obrany výdaje na afghánské mise v letech 2002 až 2020 činily asi 20 miliard korun.

Tálibán obklíčil letiště, nizozemské letadlo odletělo prázdné

Radikální islamistické hnutí Tálibán údajně navýšilo počet svých bojovníků u mezinárodního letiště v Kábulu. Podle serveru německého deníku Bild Tálibán zároveň zahájil segregaci lidí, kteří na letiště míří - cizinci na letiště mohou, Afghánci ale ne. Evakuace místních spolupracovníků zahraničních ambasád se tak značně zkomplikovala. 

Na chaos, který panuje na mezinárodním letišti v Kábulu, doplatilo nizozemské armádní letadlo. To podle agentury Reuters v noci na středu odletělo bez jediné evakuované osoby na palubě. 

V tlačeništi před letištěm se ve středu zranilo 17 lidí, uvedla agentura Reuters. Podle představitele NATO však nejsou zprávy o tom, že by bojovníci Tálibánu použili proti davům u kábulského letiště násilí. Civilisté byli vyzváni, aby se přestali kolem letiště shromažďovat, pokud nemají pas a vízum, které by jim umožnily odlet ze země.