„Druhé kolo odměn sociálním službám jsme právě schválili. Až 50 tisíc korun hrubého tak půjde jednomu zaměstnanci. Mimochodem, nově bude ministerstvo řešit i odměny pro zdravotníky v soc. službách, protože se od nich odvrací,“ uvedla na twitteru během pondělního jednání vlády ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. 

Ministr zdravotnictví Jan Blatný navrhl vládě, aby lékařští pracovníci ve zdravotnictví dostali příspěvek ve výši 70 tisíc korun hrubého a nezdravotničtí pracovníci ve výši 30 tisíc korun. Celkem vláda počítá s vyplacením více než 12 miliard korun.

Testování v holdingu Orlen Unipetrol
Povinné testování ve firmách přezkoumá soud. Stěžoval si jeden z dělníků

Současně bude podle Blatného v průběhu března dokončeno jednání se zdravotními pojišťovnami. Jeho výsledkem má být navýšení plateb tak, aby odměny získali i ambulantní lékaři či řidiči, kteří pacienty s covidem přepravují. „V tomto případě dosáhnou náklady na zhruba 11 miliard korun,“ doplnil ministr zdravotnictví.

Odměny v oblasti sociálních služeb se dělí do dvou skupin. Pracovníci přímé péče v pobytových zařízeních dostanou 50 tisíc korun hrubého na osobu, stejně jako zdravotnický personál. Ostatní pracovníci pak dostanou 30 tisíc korun. Stejně zaměstnanci v ostatních typech zařízení dostanou poloviční částky, tedy 25, respektive 15 tisíc korun, vyjmenovala ministryně financí Alena Schillerová.

Odklad daní

Kabinet souhlasil také s posunutím lhůty pro podání daňového přiznání a zaplacení daně z příjmů o jeden měsíc. „Prodloužení platí jak pro klasická papírová podání, kde se termín posouvá do 3. května 2021, tak pro elektronická podání, kde nově platí termín 1. června 2021,“ informovala Schillerová.

Sportovní areál Klíny v Krušných horách na konci prosince 2020 (vlevo) a v sobotu 6. března 2021 (vpravo)
Prázdná a opuštěná. Turistická místa v ČR se kvůli nařízení změnila k nepoznání

O prodloužení lhůty podle ministryně žádaly především firmy a jejich účetní, pro které současná opatření představují značný problém v komunikaci.

Ministerstvo chystá také prodloužení prominutí daně z přidané hodnoty za respirátory a roušky až do začátku června letošního roku. „Chci poděkovat prodejcům, že prominutí daně promítli do výsledné ceny a nenechali si ho v maržích,“ uvedla Schillerová.

Podpora podnikatelů

Vláda v pondělí rozhodla také o alokaci dalších osmi miliard korun na program Antivirus i nové programy na podporu podnikatelů. Prvním programem je Covid 2021, který navazuje na předchozí program Covid Gastro a poskytne firmám 500 korun na zaměstnance za den. Platit bude od 11. ledna a naváže na předchozí program, který skončil k 10. lednu. Platit bude přitom pro všechny firmy, které prokáží pokles tržeb o 50 procent oproti rokům 2019 nebo 2020.

Ekonomická situace řady domácností se během pandemie horší. Lidé proto už tolik neutrácí.
Situace v řadě domácností se horší. Chybějí peníze, roste i nezaměstnanost

Alternativou k programu Covid 2021 bude podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka program Covid Nepokryté náklady. Stát bude firmám proplácet 60 procent nepokrytých nákladů. „Firma prokáže náklady na kalendářní měsíc, z toho se odečtou peníze z ostatních dotačních programů, a ze zbytku dostane 60 procent,“ vysvětlil Havlíček, jak bude nový program fungovat. Platný bude od 1. 1. 2021 a podmínkou je opět prokázání 50procentního poklesu tržeb. Bude moci být kombinován s programem Antivirus, ale nikoli s kompenzačním bonusem.

Další novinky

Česko podle Schillerové nakoupí do státních hmotných rezerv pohotovostní zásoby antigenních testů pro veřejný sektor i školy, kam zamíří více než 2,4 milionu testů ze stávajících zakázek a následně dalších více než 7,4 milionu testů.

Ministr Blatný současně potvrdil, že ke dni 14. března skončí Jarmila Rážová ve funkci hlavní hygieničky. Na její místo nastoupí Pavla Svrčinová. Důvody pro změnu však šéf rezortu zdravotnictví komentovat nechtěl.