Operace podle kancléře trvala necelou hodinu, nyní již je na tom prezident tak dobře, že poobědval rybu s vařeným bramborem. "Co se týče programu pana prezidenta, zatím jsme se dohodli, že žádné změny programu nebudou," řekl Mynář. Dodal, že o případné úpravě programu se rozhodne poté, co bude prezident propuštěn do domácího ošetřování. Rekonvalescence by měla podle kancléře trvat šest až osm týdnů, prezident bude zřejmě nosit ortézu.

Členka volební komise s přenosnou volební urnou. Ilustrační snímek
Zeman vyhlásil termíny: Lidé v karanténě budou volit 30. září a 1. října

Zemana do nemocnice podle Ovčáčka převezli v úterý večer poté, co se po sledování večerních zpráv v televizi rozhodl jít bez hole a upadl. "Odmítl použít hůlku a také případnou pomoc ochranky. Sdělil, že sám zvládne přejít určitou vzdálenost, což činit neměl, a došlo k pádu a zlomenině ruky," popsal mluvčí ČTK v úterý v noci příčiny zranění. Zranění podle něj prezidenta neohrožuje na životě. Prezident již delší dobu trpí neuropatií nohou, kvůli níž musí při chůzi používat hůl.

Otázka dalšího programu

Podle Mynáře prezidenta v úterý i dnes navštívila jeho žena Ivana a byla za ním i dcera Kateřina. Pozdravy podle něj prezidentovi poslali někteří jeho kolegové, také prezidenti Egypta, Ruska nebo Srbska a také premiér Andrej Babiš (ANO), ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) a řada dalších politiků.

"Prostě se to stalo, samozřejmě pan prezident má nárok na svoje soukromí a pokud se rozhodl přemístit se bez ochranky, tak je to jeho právo," okomentoval kancléř okolnosti prezidentova úrazu. Dodal, že úraz by po rekonvalescenci neměl nijak bránit výkonu Zemanových povinností. "Bude záležet na tom, jak se dostane do domácího ošetření a jak samozřejmě ta rekonvalescence bude probíhat," dodal.

Poslankyně Karla Šlechtová
Exministryně Šlechtová má koronavirus. Poslanci ANO a ČSSD museli do karantény

Prezident musel kvůli úrazu zrušit dnešní schůzky s prezidentem Nejvyššího kontrolního úřadu Miloslavem Kalou a s kardinálem Dominikem Dukou. "Oba samozřejmě chápou situaci a věříme, že dojde k náhradě toho programu," řekl Mynář.

V Ústřední vojenské nemocnici strávil Zeman několik dní také loni v říjnu. Podle nemocnice se tam léčil pro poruchu výživy spočívající v úbytku a narušené funkci svalů, zejména nohou. V tehdejší lékařské zprávě bylo uvedeno, že kromě neuropatie trpí Zeman také cukrovkou druhého typu.