"Před nedělním přechodem studené fronty bude do Česka na konci aktuálního týdne proudit teplý vzduch - těšit se tak konečně můžeme na tropické teploty," uvedla pro server ŽivotvČesku.cz meteoroložka Dagmar Honsová. 

Tropickou třicítku by mohly teploty atakovat již v pátek odpoledne, o víkendu pak vystoupají ještě výše. Sobota a neděle totiž nabídnou odpolední teploty mezi 26 až 32 stupni Celsia, přičemž nejtepleji bude na jižní Moravě.

Ilustrační foto
Přírodní koupaliště jsou bezpečná. Kvalita vody ale klesá, varují hygienici

Právě na jižní Moravě se očekávají i relativně teplé noci. Není přitom vyloučeno, že dokonce padne tropická noční teplota, což znamená, že teplota ani v noci neklesne pod dvacet stupňů Celsia.

Ojediněle se ale objeví i bouřky či přeháňky. Pršet by mělo zejména v noci na sobotu, na východě pak i v sobotu dopoledne. 

Po víkendu se ochladí 

Ačkoli se nejedná o teplotní rekordy tohoto období, víkendové počasí bude lákat k vodě. Potěší proto, že voda v přírodních nádržích má aktuálně vůbec nejvyšší teplotu z celého roku a její kvalita je většinou vhodná ke koupání. 

V pátek se poprvé otevřelo Tyršovo koupaliště ve Dvoře Králové nad Labem.
Návod, jak jít na koupaliště: bez testu hrozí pokuta až deset tisíc

Po tropickém víkendu pak v Česku nastane prudké ochlazení. Od úterý by teploty měly vystoupat maximálně na 22 až 23 stupňů. Poslední víkend prázdnin by podle meteorologů měl být vyloženě chladný.