Všude se mluví o důležitosti zdravého životního stylu, přesto ho spousta lidí ignoruje. Proč?
V souvislosti se životosprávou se objevuje přemíra názorů a studií, které si vzájemně protiřečí. Stále se mění informace, co bychom jíst měli a neměli. Ve výsledku se tak mnozí lidé vrátí ke starým zvykům, a já se jim ani nedivím. Ale je to škoda, protože zdravě žít a cítit se dobře je velmi jednoduché.

Ilustrační foto.
Zdravá svačinka? Kdepak, čtvrtina jogurtů je přeslazená

Jak na to?
Stačí se vrátit ke zdrojům, na které se nedělá reklama, a tak za nimi málokdo stojí. Jde o základní potraviny, které vyrostly v kvalitní půdě, pocházejí z kvalitně krmeného zvířete nebo jsou minimálně průmyslově upravené, což jsou například fermentované zelí, kvašené nápoje a plnotučný bílý jogurt.

Příloha ZdravíZdroj: Deník

Z obilovin pak místo bílé pšeničné mouky celé zrno, jako jsou kroupy, jáhly, pohanka nebo ovesné vločky. Zdravý člověk nic víc nepotřebuje, žádnou speciální výživu nebo doplňky. Tyto potraviny nás i nejvíc zasytí. Neznám nikoho, kdo by se přejídal vajíčky, ovesnými vločkami nebo brokolicí. Naopak po vysoce průmyslově upravených produktech máme stále hlad a z dlouhodobého hlediska jsou tyto produkty návykové.

Proč nám jeden kousek nestačí?
Neobsahují živiny, které naše tělo potřebuje. Všimněte si, kdy musíte neustále něco jíst. Když si dáte pytlík chipsů nebo čokoládovou tyčinku. Po chvilce už chcete další. Sytivost zajišťují především vláknina a bílkoviny, což u těchto produktů chybí. Většina z nich je postavena na nadbytku cukrů a tuků. Nejlevnější sladkosti obsahují až 60 procent sacharidů plus palmový nebo řepkový olej, a to je šílená kombinace.

Cukry totiž uvolní v těle hormon inzulin, který tyto tuky převede rovnou do tukové tkáně, kde je uloží. Přitom je tak jednoduché dát si ke snídani místo cereálií, dvě vajíčka s plátkem slaniny a zeleninou. Nebo si do plnotučného bílého jogurtu přimíchat domácí marmeládu či podušená jablka s rozinkami. Uvidíte, že vydržíte až do oběda a přestanete být otroky jídla.

Bylinkový čaj
Zelená Lékárna: Restart organismu po zimě. Vyzkoušejte detoxikační kůru

Která tvrzení vám v souvislosti s výživou přijdou nesmyslná?
Nesouhlasím s myšlenkou, že k jídlu potřebujeme váhy a kalkulačky. Když si totiž začnete myslet, že se musíte hlídat, ve výsledku ze stresu, který z tohoto pocitu plyne, přiberete mnohem víc než ze samotného jídla. Velkým omylem je i počítání kalorií.

Pravidlo, že méně jídla a více pohybu automaticky vede k hubnutí, platí možná v laboratoři. My ale máme hormony, které ovlivňují náš metabolismus a způsob, jakým způsobem živiny využije. Zároveň důležitou roli hraje i mozek, který, jakmile najedeme na šetřící dietu, zařídí omezení výdeje. Nesouhlasím ani s rozložením potravinové pyramidy. Ukazuje se, že 55 procent přijaté energie ze sacharidů mnoha lidem neprospívá.

Na co se lidé během vašich přednášek ptají nejčastěji?
Vždycky se objeví dotaz ohledně pití kávy. Všechny uklidňuji, ať ji pijí dál. Ze studií vyplývá, že káva je pro většinu z nás prospěšná. Jedním z pozitivních důvodů je její schopnost snížit riziko vzniku Alzheimerovy choroby, stařecké demence i Parkinsonovy nemoci. V laboratořích se také potvrdilo, že obsahuje velké množství antioxidantů, a pro některé lidi, kteří nejedí moc zeleninu a ovoce, může být káva hlavním zdrojem. Při výběru opět platí, že čím méně průmyslově upravená, tím lepší. A není důvod se ani bát kombinace kávy s mlékem. To bude vadit jen tomu, komu vadí mléko samo o sobě.

Ilustrační snímek
Mladí nemají dostatek pohybu. S bolestmi zad končí na kapačkách i náctileté děti

Několik let jste žila v zahraničí. Jsou zvyky, kterými byste chtěla Čechy „nakazit“?
Velkou inspirací byl život v Německu, kde už před dvaceti lety byla na dětském hřišti běžná krabička rozinek a nakrájených jablek. Maminky se předháněly, která z nich uspořádá zdravější narozeninovou párty. V Bavorsku teď vyšla největší petice na ochranu tradičního zemědělství a omezení pesticidů. Ale i v Česku jsou skupiny, které se snaží. Proto mě mrzí, když jim stát podráží nohy, jako v případě snahy o zastavení odměňování sladkostmi ve školkách a školách a pití slazených nápojů.

Pokračování rozhovoru s Margit Slimákovou najdete v dnešním vydání magazínu Zdraví, který je zdarma součástí čtvrtečního Deníku.

Předplaťte si Deník s pravidelnými čtvrtečními přílohami již od 76 Kč měsíčně (objednávejte ZDE) nebo si jej můžete objednat i telefonicky na 272 015 015.

Tuňák patří mezi potraviny, které do svého ukázkového jídelníčku zařadila trenérka Kamila Pavlíčková
Vydržíte třicetidenní očistu? Výzva Whole30 prospěje celému organismu