Testování dětí na koronavirus by bylo povinné na oficiálním testovacím místě. Kapacita míst je podle statistik dostatečná, uvedl Šejtka po jednání s hygieničkou. "U menších táborů jednáme o možnosti přípravy stravy a mytí nádobí dětmi bez omezení," dodal.

Loni se organizátoři letních táborů museli vypořádat s přísnějšími hygienickými pravidly a nedostatkem táborových vedoucích. Tábory se mohly konat od 27. června, a to pro nanejvýš 500 lidí najednou, u stanových táborů pro 100. Na táborech pořádaných organizacemi, jako jsou skauti, pionýři, hasiči a tomíci, bývá maximálně do 150 účastníků.

Zákaznice u kadeřnice - ilustrační foto
Ministerstvo otočilo. Arenberger: V kadeřnictví bude stačit test z práce i školy

Děti nakonec nemusely nosit roušky. Podle loňských instrukcí ministerstva zdravotnictví musely být tábory dostatečně vybaveny dezinfekcí, mýdlem a tekoucí vodou. Samostatné hygienické zázemí musel mít personál kuchyně a na táboře bylo nutné vyhradit místo pro případnou izolaci dětí s podezřením na nákazu. Ministerstvo vydalo k pořádání táborů manuál s doporučeními v květnu.

Bohatá tradice 

Podle zjištění občanského sdružení Fajn Táboření loni pandemie neovlivnila výrazně táborovou sezonu. V létě na tábory dorazilo zhruba 213 tisíc dětí, což bylo podobné jako v roce 2018. Meziročně šlo o pětiprocentní úbytek. Vývoj počtu účastníků na dětských táborech souvisí i s demografickým vývojem. V důsledku zvyšující se porodnosti a dorůstání dětí do táborového věku zájem o tábory od roku 2012 kontinuálně rostl.

Dovolená v Chorvatsku? První možností je předložit na hranicích nanejvýš 48 hodin starý test PCR nebo antigenní test s negativním výsledkem. V případě testu antigenního si cestovatel musí do deseti dnů testování ještě znovu zopakovat.
Češi opět zaplní Chorvatsko. Pro vstup bude nutný PCR test nebo dva antigeny

Tábornictví má v Čechách bohatou tradici. První tábory vznikly ve Spojených státech kolem roku 1861 a inspirace americkým vzorem podnítila i první skautský tábor, který byl uspořádán roku 1912 v Lipnici nad Sázavou.

Letní prázdniny mají tento rok začít ve čtvrtek 1. července a trvat do úterý 31. srpna.