"Situace v rámci České republiky není dobrá. I nadále se potýkáme s vysokým počtem nárůstů, které mají i exponencionální charakter. Žádám všechny občany, aby respektovali opatření, která jsme zavedli nebo zavádět budeme," uvedl v tiskové zprávě ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO).

Takzvaný semafor hodnotí data v týdnu do 6. října. V dalších dvou dnech bylo pozitivně otestováno přes 5000 případů. Podle vyjádření ministra může být ale reálně nakažených i několikanásobně víc, protože je velmi vysoký podíl pozitivních ze všech provedených testů. Uvedl, že do nemocnice bude potřebovat po týdnu až deseti dnech 2,3 procenta nakažených.

Když se zavřou školy, zkuste si v době karantény s dětmi napsat třeba vlastní pohádku.
Vláda se na změně ošetřovného nedohodla. Babiš: Není to aktuální téma

"Nárůst s sebou nese riziko tlaku na zdravotnický systém. A to ve smyslu obsazování dostupných kapacit lůžkové péče a souvisejícímu omezování takzvané necovidové plánované péče, ke kterému již v určité míře v řadě nemocnic dochází a během října by toto omezování mohlo dále narůstat. Proto je zásadní, aby se postup nemoci v populaci zpomalil," uvedl předseda České společnosti anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny, vedoucí Klinické skupiny COVID při ministerstvu zdravotnictví Vladimír Černý.

Mapu se stupni pohotovosti podle okresů začalo ministerstvo zdravotnictví publikovat na začátku srpna. Postupně se v ní jednotlivé okresy barvily z bílých bez rizika nákazy, přes zelené s nízkým rizikem a lokálními ohnisky, oranžové s počínajícím komunitním přenosem až po červené, kdy se nákaza šíří prakticky nekontrolovaně a u více než 30 procent nakažených není možné zjistit, kde se infikovali.

Prymula mapu už dříve kritizoval za to, že hodnotí data zpětně a brzy bude jednobarevná, čímž by pozbývalo její další publikování smysl. Minulý pátek uvedl, že dnes semafor zveřejněn nebude, protože opatření vyhlášená od 5. října, která byla na barvy semaforu navázaná, měla platit 14 dní.

"Abychom byli schopni harmonizovat opatření a nedělali chaos v opatřeních, která jsou v podstatě na úrovni regionů," uvedl tehdy Prymula. Další opatření platná od dneška a částečně od pondělí ale byla vyhlášena ve středu.

Případů přibývá

Počet úmrtí s koronavirovým onemocněním stoupl k dnešnímu podvečeru o 29 na 898, z toho 18 zemřelých připadá na dnešek. Dál roste i počet hospitalizovaných, v nemocnicích jich bylo ve čtvrtek podle posledních dat ministerstva zdravotnictví 1893, o 152 více než ve středu. Ve vážném stavu je 412 pacientů, o 46 více než předchozí den.

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (vlevo) a premiér Andrej Babiš.
Pokud opatření nebudete dodržovat, zavedeme lockdown, řekl Babiš

Laboratoře ve čtvrtek provedly 17 188 testů, zhruba o 6000 méně než ve středu a v úterý. Nakažených mezi testovanými bylo ve čtvrtek nejvíce od začátku epidemie, 31,4 procenta.

Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes varoval před dalším zpřísněním opatření proti šíření nákazy. Může podle něj dojít i na takzvaný lockdown, tedy uzavření země jako na jaře v počátcích epidemie. Právě dnes přitom začala platit tvrdší omezení, která způsobují ztráty třeba restauracím, fitness centrům nebo zoologickým zahradám, a další zpřísnění je naplánováno od pondělka.