Mírnějšímu čtvrtému stupni odpovídá situace pouze v Praze, Jihočeském a Jihomoravském kraji. Nejhorší situace, měřeno indexem PES, je v Moravskoslezském kraji, který má 90 bodů ze 100. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Beze změny je pro dnešek i druhé rizikové skóre PES, které zohledňuje kromě náročnějších a spolehlivějších PCR testů i rychlejší antigenní testy. Čtvrtým dnem má hodnotu 66 bodů ze 100. Antigenním testem se může od půlky minulého týdne nechat na koronavirus bezplatně otestovat každý klient kterékoliv z českých zdravotních pojišťoven.

Od začátku epidemie se v Česku novým typem koronaviru prokazatelně nakazilo 627 523 lidí, z toho přibližně 104 tisíc od začátku prosince. Zhruba 85 procent nakažených se uzdravilo, aktuálně nemocných je 82 426.

Vakcinolog Jiří Beran z Hradce Králové
Epidemiolog Jiří Beran: Kdo prodělal covid, nemusí se očkovat

Nejvýrazněji se nemoc v posledních dnech šíří v Ostravě a na Rychnovsku. V Ostravě se za posledních sedm dní nakazilo téměř 632 lidí na 100 tisíc obyvatel, v okrese Rychnov nad Kněžnou 624.

V českých nemocnicích bylo v neděli podle údajů ministerstva zdravotnictví 4398 lidí s covidem, 588 z nich v těžkém stavu. O týden dříve bylo hospitalizovaných o 43 více. Většina lidí s infekcí má lehký průběh nemoci, hospitalizaci vyžaduje zhruba 5,5 procenta aktuálně nakažených.

S prokázaným covidem dosud v Česku zemřelo 10 411 lidí, z toho 35 tuto neděli. Od začátku prosince zemřelo 1887 lidí s novým koronavirem.

Laboratoře v Česku udělaly v neděli 10 715 testů na nový koronavirus. Pozitivních bylo 31,4 procenta prvně testovaných vzorků, nejvíc od 7. listopadu.

Očkování vakcínou proti koronaviru - ilustrační foto
Očkování proti covidu: Začít může po Vánocích. Babiš chce využít polní nemocnice

Protiepidemická opatření v Česku v současnosti odpovídají čtvrtému stupni systému PES. Jeho bodová hodnota se ale už čtvrtý den drží v pátém, tedy nejvyšším pásmu rizika. O přechodu k přísnějším opatřením by musela rozhodnout vláda. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) se tím ministři budou zabývat na středečním zasedání.