V pondělí v Česku testy potvrdily 9241 nových případů nákazy koronavirem. Je to o tisícovku méně než před týdnem, tempo růstu nakažených tak nadále zvolňuje. Přibývá zemřelých, v pondělí jich bylo 108.

Od březnového vypuknutí epidemie v Česku se nemocí covid-19 nakazilo už více než 350 tisíc lidí, přes 170 tisíc pacientů se vyléčilo.

Za posledních sedm dní zemřelo v České republice s koronavirem 1174 lidí, tedy téměř třetina celkového počtu. V pátek bylo úmrtí 200, což je dosud nejvíce v jednom dni. Na dnešek zatím připadá 107 obětí. Tento údaj ale obvykle při dalších aktualizacích ještě roste.

Jan Blatný, Andrej Babiš
Vláda schválila testování na koronavirus v domovech seniorů. Včetně zaměstnanců

Od březnového začátku epidemie odhalily laboratoře nákazu u 357 699 lidí. Z toho se jich více než 171 tisíc vyléčilo. Aktuálně je v zemi zhruba 182 400 nakažených, většina z nich má mírný průběh nemoci. Podíly pozitivních testů naznačují, že ve skutečnosti je lidí s koronavirem výrazně více. Dva týdny se podíl pozitivních testů pohybuje zhruba mezi 30 až 34 procenty. V pondělí to bylo 29,93 procenta, což byl pokles o dvě procenta proti neděli, kdy laboratoře provedly o deset tisíc testů méně.

Mezi hospitalizovanými je 1134 lidí v těžkém stavu. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) dnes upozornil, že průměrný věk pacientů s koronavirem stoupl ze 65 na 70 let. "Je to jinými slovy důkaz toho, že opravdu máme co do činění s velkým problémem v oblasti seniorní populace," řekl ministr.

Navzdory dnešnímu mírnému poklesu hospitalizovaných bude jejich počet v následujících dnech stoupat, očekává Blatný. "Protože to, co teď zažíváme, je odraz toho, co se stalo před dvěma týdny. Jestli se situace začne lepšit, neuvidíme to dřív než za 10 až 14 dní," dodal ministr.

Nemocnice v posledním měsíci výrazně omezily naplánovanou a odložitelnou péči o pacienty a uvolněné kapacity mění na oddělení pro nakažené koronavirem. Díky tomu klesají volné kapacity mírněji, než roste počet hospitalizací.

Ve srovnání okresů se koronavirus v posledním týdnu nejrychleji šíří na Benešovsku, kde na sto tisíc obyvatel připadá 1085 případů. Následuje Náchodsko s 1029 a Rakovnicko s 979 nakaženými na sto tisíc obyvatel za poslední týden. Nejnižší čísla vykazuje Chebsko, Břeclavsko, Brno-město a Praha.

Přísná opatření 

Kvůli obavám z nedostatku lůžek i personálu v nemocnicích platí v zemi nouzový stav a mimořádná omezení volného pohybu i řady aktivit, která mají epidemii zbrzdit. Zavřeny jsou školy kromě mateřských, restaurace, obchody a provozovny s výjimkou základního sortimentu a služeb. Až na výjimky se nekonají žádné kulturní, sportovní a společenské akce.

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula
Středula: Inspekce bude kontrolovat firmy odrazující od eRoušky či trasování

Nouzový stav je prozatím schválený do 20. listopadu, podle členů vlády ale bude třeba ho prodloužit, aby mohly restrikce pokračovat. Nová omezení kvůli šíření koronaviru kabinet nyní neplánuje, na druhou stranu na uvolňování opatření je ještě brzy.

Od středy se ale mohou obnovit profesionální sportovní soutěže a trénink profesionálních sportovců na vnitřních sportovištích, pokud splní přísné hygienické podmínky.