Předně myslete na to, že každý den od 8 do 10 hodin jsou obchody s potravinami vyhrazeny pouze seniorům nad 65 let, invalidům a pracovníkům pečovatelských služeb.

Rychle. Vzhledem k nebezpečí nákazy je vhodné strávit v místě, kde se setkává mnoho lidí, co nejkratší dobu. Rychle si kupte, co opravdu potřebujete, a vraťte se domů.

Roušky. Stejně jako všude jinde i v obchodech za karantény platí pravidlo, že je nutné na obličeji nosit ochranné roušky. Zatím ji však obvykle neseženou ani ti, kteří ji zodpovědně shánějí, vláda v tomto případě zaspala.

Rozestupy. V obchodech se snažte, aby mezi vámi a ostatními lidmi byly rozestupy alespoň dva metry. Protože se jedná o kapénkovou infekci, v úplném bezpečí ale nejsme ani několik metrů od dalších zákazníků.

Jak přežít karanténu? Vrhněte se třeba na jarní úklid.
Koronavirus v Česku: Návod, jak překonat karanténu a nepřijít o rozum

V poklidu. Vláda ujišťuje, že potravin k zásobování je a bude dostatek, a zatím není důvod jí nevěřit. V obchodech je zboží dostatek, proto si není třeba dělat doma žádné velké zásoby. Mnoho lidí na ně ostatně nemá žádné speciální spižírny nebo velké mrazáky, takže by se jim jídlo stejně doma zkazilo.

Pečivo jen balené. Pokud je to možné, dávejte při nákupu přednost balenému pečivu. Žádné informace o přenosu tohoto druhu koronavirů na nebaleném pečivu v obchodní síti sice neexistují, podle Centra zdraví, výživy a potravin Státního zdravotního ústavu ale původce onemocnění může zůstávat na rukou a povrchu předmětů několik hodin životaschopný. Podle nedělního nařízení vlády musí být místo, kde se prodává nebalené pečivo, vybaveno pomůckami osobní hygieny a obchodník musí zajistit, aby se u něj lidé neshlukovali.

Odběrové místo na Bulovce
Česko už má 298 případů koronaviru, téměř polovina lidí nezná místo nákazy

Plaťte kartou. Bezhotovostní platby snižují nebezpečí nákazy, virus se snáze uchytí na mincích a bankovkách. Těm lidem, kteří se bez hotovosti neobejdou, ovšem obchody umožní platbu také postaru.

Na co nemusíte, nesahejte
Vyvarujte se přímého kontaktu s věcmi, které nepotřebujete. Vybírejte především očima.

Hygiena a dezinfekce. Základní hygienické návyky bychom již měli mít zautomatizované, v době epidemie jako je tato jejich význam ještě více roste. Důkladné mytí rukou mýdlem je nutné po návratu z nákupu, další možnosti dezinfekce by měly přibývat přímo v obchodech. Na obchodnících je také důkladné udržování čistoty v obchodech a na nákupních vozících.

Myslete na druhé. Nákup můžete přinést také svým blízkým nebo seniorům ze sousedství. Postarat by se o ně měly také úřady. "Senioři a lidé se zdravotním postižením, kteří žijí doma, budou moci využít pro nákup a dovoz hotových jídel i pečovatelskou službu, pokud nemají k dispozici blízké," uvedlo ministerstvo práce a sociálních věcí.

Desatero odpovědného občana
Desatero odpovědného občana. Jak se teď chovat, abyste chránili sebe i okolí?

Podrobnosti, jak pomáhat seniorům, najdete třeba na webu ministerstva. Osamělým seniorům bezplatně podá informace speciální linka 800 160 166 zřízená sdružením Život 90. Organizace také vítá pomoc dobrovolníků.

Pomozte, můžete-li. Svaz obchodu a cestovního ruchu prosí studenty a lidi, kteří pracovali v uzavřených obchodeh a restauracích, aby posílili řady pracovníků s potravinami. "Potřebujeme každou volnou ruku, abychom udrželi hladké zásobování obyvatel," uvedl prezident svazu Tomáš Prouza.

Hlavně nepropadejte panice, potravin je ve skladech dostatek.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník