Co začíná zubním kazem či zánětem dásní, může skončit i ztrátou zubů. Léčba kazu vede k výplním, korunkám nebo inlayím, onemocnění dásní zase k úbytku kostí kolem zubů. A pokud už o zub přijdete, je nutné vyplnit mezery můstky, protézami nebo implantáty. Tomu všemu může člověk snadno zabránit, pokud si pravidelně a správně čistí zuby. Kromě domácí péče je důležitá i profesionální dentální hygiena. Odborníci ji doporučují absolvovat dvakrát ročně u speciálně vyškolených hygienistek, které tak mohou být první, kdo v ústech pacienta objeví nějaký problém.

Ilustrační foto
Zadýchávání, pokašlávání? Náhodný test odhalil těžkou nemoc plic

Kdy se potkat se stomatologem? Podle lékařů brněnského Stomatologického centra Diente by preventivní prohlídku měl každý člověk včetně dětí absolvovat dvakrát ročně, nejlépe poté, co podstoupil dentální hygienu. Výhodou vždy je, pokud zubní lékař s dentální hygienistkou úzce spolupracují. Jejich péče je v tom případě synchronizovaná a efektivnější.

Zdravotní problémy v ústech

Na svého zubaře se ale obraťte vždy, když se objeví jakékoliv příznaky, které by mohly naznačovat zdravotní problémy v ústech. Podle odborníků jsou to například: zduření nebo otoky dásní, krvácení dásní při čištění, viklající se zuby nebo změny v jejich postavení, neobvyklá citlivost na teplo a chlad, přetrvávající špatný dech nebo neobvyklá pachuť, obtížnost polykání, vřídky v ústech, které se nehojí. Včasné odhalení a léčba problémů s dásněmi, zuby a ústy mohou pomoci zajistit dobré orální zdraví, ale také včas zjistit i některá závažná onemocnění. Tím může být i rakovina, která se může objevit v jakékoli části úst nebo krku. Zpravidla postihuje lidí starší čtyřiceti let a kontrola u zubaře ji může zachytit včas. Proto ani ti, kteří přišli o všechny vlastní zuby, by prohlídky dutiny ústní neměli podceňovat.

Jenom zdravé zuby mohou být krásné, ale ani to nám mnohdy nestačí. Málokdo z nás má totiž vlastní zuby přirozeně dokonalé, ač se to v mnoha ohledech jeví jako společenská nutnost. Zdravé, silné, pěstěné, rovné a bílé zuby se staly určitým symbolem statusu a vizitkou osobní kultury člověka. Je téměř nemožné získat zaměstnání, v němž se předpokládá kontakt s lidmi, a nemít přitom zuby v pořádku. Proto i estetická stránka věci se ve stomatologii posouvá na stále vyšší příčku.

Úsměv filmové hvězdy

Nejčastěji nás trápí špatné zabarvení zubů, k němuž přispívají kouření, popíjení tmavých čajů, kávy nebo červeného vína. Vybělit zuby můžeme zkusit doma svépomocí, to ale většinou nepřinese žádoucí výsledky, naopak hrozí poškození skloviny některými „zaručenými“ recepty, které kolují po internetu. I v tomto případě je rozumnější svěřit se do péče odborníků.

Zubní lékaři dokážou vykouzlit úsměv filmové hvězdy i člověku, kterého trápí více problémů než jen nežádoucí zbarvení ať už to jsou mezery mezi zuby, poškozená sklovina anebo zuby poničené nějakým úrazem. Používají k tomu tzv. fazety, což jsou keramické plátky, které se lepí na přední části zubů. V současné době jsou hitem bezpreparační fazety, které mají řadu výhod. Jsou vyrobeny ze speciálního porcelánu, který je tenčí než klasické fazety. Díky tomu není potřeba zuby obrušovat. Ty ovšem musí být opravdu zdravé, bez parodontózy a jiných silných poškození. Fazety lze použít i na techniku tzv. immediate orthodontics neboli rovnání malých vad v postavení zubů.

Pokračování najdete ve čtvrtečním magazínu Zdraví.

Infekční endokarditida
Infekční endokarditida postihuje stále více Čechů. Jak se jí vyhnout?

Roman Kadlec: Úsměv potřebuje péči

Máme jich dvaatřicet, a přijít byť o jediný znamená zdravotní problém. Uchovat si zdravé zuby až do pozdního věku je přitom poměrně jednoduché. Přesvědčen je o tom Roman Kadlec, primář stomatologie Kliniky rodinného zdraví a krásy Esthesia.

Které problémy považujete za zásadní?

Kazivost zubů a paradentózu. To jsou základní stomatologické problémy, okolo nichž se vše ostatní točí a od kterých se také odvíjejí další choroby. Vše, co v ordinaci řešíme, jsou už jen následky těchto dvou neduhů.

Je pravda, že zubnímu kazu i paradentóze můžeme předcházet důslednou hygienou?

Jenom důslednou hygienou. Nic jiného neplatí. O tom, zda budeme v dospělosti trávit spoustu času u zubaře, se rozhoduje už v dětství, kdy získáváme základní hygienické návyky a kdy bychom si také měli osvojit správnou techniku čištění zubů. Všechno špatné, co se odehrává v našich ústech, je totiž způsobeno bakteriemi. Ty jsou sice přirozenou součástí našeho vnitřního prostředí, ale pokud se přemnoží anebo akumulují na konkrétním místě, vedou ke kazům a zánětům. Nadbytečných bakterií se můžeme zbavit jedině čištěním prováděným dvakrát denně a za pomoci nejen běžných, ale i mezizubních a jednostopých kartáčků, které odstraní plak i na těžko dostupných místech.

Ischemická choroba srdeční - ilustrační foto
Ischemická choroba srdeční. Strašák, jemuž lze předcházet správnou životosprávou

Existují lidé, kteří mají i v dospělosti zdravé zuby?

Existují, ale je jich hodně málo. Všichni máme za sebou pubertální léta, kdy jsme měli naprosto jiné zájmy. A tam to zpravidla začíná. Dnes už je situace poněkud jiná, výchova k pravidelné hygieně začíná velmi brzy. Je nutné, aby to děti samy braly jako nutnost, bez které se neobejdou. Mít důkladně vyčištěné zuby je pak pro ně stejně důležité jako mít stále čisté nehty.

Co možná nevíte o bělení

Čištěním docílíme zdraví v dutině ústní, ale barvu neovlivníme. Za ni totiž může dentin, což je tkáň pod sklovinou.

Bělení zubů odborníkem je určeno pouze pro klienty, kteří mají vynikající ústní hygienu a zdravé zuby i dásně.

Zákrok pod vedením odborníka je bezpečný. Je však třeba počítat s přechodnou přecitlivělostí, u někoho až s bolestí. Vše se zhruba do 1224 hodin zklidní. Nutné je dále dodržení nebarevné diety po dobu minimálně jednoho dne.

„Babské“ rady na internetu, jak na bělení, mohou mít na stav chrupu negativní vliv. Často se jedná o naprosto nesmyslné kombinace, které jsou více na škodu než k užitku.

Zdena Líkařová