Devětadvacetiletý muž loni v září mezi Mešnem a Příkosicemi zavraždil přítele své nevlastní sestry Veroniky, pětadvacetiletého Ondřeje Brejchu. Hrdlička se k vraždě přiznal. Hrozí mu za ni až osmnáct let vězení.

„Obžalovaný netrpí žádnou duševní poruchou, nemá ani poruchu osobnosti. Jeho jednání bylo zkratkové v afektu vzteku," vysvětlil psychiatr Václav Fait, který Hrdličku několikrát vyšetřil. Podotkl, že mladý muž však v době vraždy věděl, co dělá. „Jeho rozpoznávací schopnosti byly zachovalé."

Podle psycholožky Karolíny Malé hrají u Hrdličky velkou roli nepřehledné a poněkud zvláštní vztahy v rodině, ve které vyrostl.

Otec se s matkou rozvedl, když synovi bylo šest let. Ten to snášel velice těžce, měsíc dokonce strávil na psychiatrii a poté ji navštěvoval ambulantně. Otec se znovu oženil a rodina si vzala do pěstounské péče dvě sestry. A jednou z nich je právě Veronika.

Otce a jeho ženu v létě 2012 brutálně zavraždil Jaroslavův mladší bratr Vojtěch (26). Tehdy vyšlo najevo, že jak syny, tak dcery jejich rodiče týrali. „Měli jsme s Jaroslavem i Vojtou hezký vztah. Hodně se nás se sestrou zastávali, když nás třeba rodiče bili," vysvětlovala před soudem Veronika. Nevlastnímu bratrovi Jaroslavovi, který se do ní postupem času zamiloval a kvůli tomu loni vraždil, však dnes nemůže pohlédnout do očí. „Ondru jsem milovala," říká mladá žena se slzami v očích.

„Ti chlapci v té rodině plnili roli jakýchsi obránců. Když budu mluvit hypoteticky, tak v takovýchto sourozeneckých skupinách je běžné, že si ti sourozenci mezi sebou vytvářejí opravdu velmi silné vazby. A to může přetrvat až do dospělosti," vysvětlila Malá. Hrdlička se do své sestry zamiloval, měl k ní jakousi erotickou vazbu a nedokázal se smířit s tím, že má někoho jiného, někoho, o kom si navíc myslel, že se k sestře nechová tak, jak by měl.

Podle Malé Hrdlička nemá sklony ke lhaní a není to nebezpečný člověk. „On není primárně agresivní. Agresivita se u něj objevuje v situacích zátěže," sdělila Malá a doplnila, že takováto horká, impulsivní reakce se může vyskytnout u kohokoli.

Během hlavního líčení vystoupili též soudní lékaři. Řekli, že zavražděný muž měl minimálně osm tupých ran na hlavě a dvě bodné rány na krku. To odpovídá tomu, co řekl před soudem Hrdlička, tedy že nejprve mlátil kladivem a poté sáhl po noži. Smrtelné ovšem byly až rány nožem, jehož čepel měla 18 centimetrů.

Státní zástupce Martin Rykl navrhl trest pro obžalovaného mezi 15 až 17 lety vězení, obhájce Tomáš Záraz se přiklání k dolní hranici trestní sazby, která začíná na 10 letech vězení.

„Je mi to strašně moc líto. Udělal bych cokoli, abych to vrátil zpátky. Chtěl bych se omluvit pozůstalým, ale nemůžu proto najít slova. Budu to mít do konce života před očima," vzlykal mladý muž před soudem. Těmito slovy závěrečné návrhy skončily. Rozsudek padne ve středu.