Jsou hledaní řadu let. Možná unikají jako štvaná zvěř. Možná jsou na Kajmanských ostrovech. Možná jsou i… Takové mohou být osudy nejhledanějších zločinců v západních Čechách. Policisté ale v pátrání nepolevují. „Případy rozhodně neuzavíráme a dál se v nich pokračuje,“ řekla mluvčí krajských policistů Hana Jehlíková.

Jedním z nejdéle hledaných mužů, nejen v západních Čechách, ale i v celé republice, je bývalý elitní policista Jan Mikeš. Ten působil v devadesátých letech u západočeské zásahovky. Jeho jméno se poprvé na druhé straně zákona objevilo v souvislosti s vraždou podnikatele Štefana Jandy a jeho bodyguarda Juliána Pokoše v roce 1993. Za tyto vraždy byl nakonec odsouzen Jiří Kajínek, ovšem během času se vyrojily spekulace, že v nich mohl mít prsty i Mikeš.

Od poloviny devadesátých let se tak Mikeš začal zaplétat s osobami z podsvětí. Stal se jedním z představitelů realitní agentury Zvonek. Kvůli rozsáhlým podvodům s realitami byl v roce 2004 odsouzen k sedmi letům vězení. Ihned po vynesení roszudku a po rozvíření, tehdy stojatých vod kolem Jiřího Kajínka a následnými pokusy odsouzence o znovuotevření případu, Mikeš jakoby mizí ze světa.

Další odsouzení padne už v jeho nepřítomnosti . V červnu 2007 mu do trestního rejstříku přibude další sedmiletý trest. Tentokrát za falešné faktury na prodej lihovin. Jednání proti němu, dnes již zesnulý soudce Roman Dočkal, vedl jako proti uprchlému. Je to právě osm let, co se po něm slehla zem.