Ke Krajskému soudu v Plzni se v pondělí dostal případ pobodání z května letošního roku. V Oseku u Rokycan došlo na ubytovně k rozmíšce mezi Rumuny a Moldavci. Padesátiletému Dumitru G., který při rvačce téměř zabil 26letého Moldavana Sergeje M., hrozí až 18 let za mřížemi.

Prvního května byl obžalovaný se svým synem Madalinem (19) pozván na grilování před ubytovnu od svých moldavských přátel. Tam se zúčastnění neshodli na hudbě, což vedlo k potyčce mezi Sergejem M. a mladším z Rumunů. Poté se otec se synem vrátili na pokoj, ale syn se brzy vrátil zpět vyzbrojený dvěma tyčemi a nožem v ruce.

Sergej M. vypověděl, že ho Madalin s tyčí okamžitě napadl. Poté na místo přišel jeho přítel Nikolaj, společně se prý dožadovali odpovědi, proč na něj mladý Rumun zaútočil. Sergej pak neudržel nervy a rozmluvu ukončil ranou pěstí. Odvetnou ránu viděl otec Madalina a bodnul Moldavana do břicha. „Cítil jsem teplo v oblasti břicha a najednou mi Nikolaj řekl, že mě bodnul,“ dodal poškozený Sergej.

Úplný závěr obstaral Nikolaj, který sebral povalující se tyč a přetáhl s ní útočníka přes hlavu. Pak už přijela policie a Sergeje, který byl v bezprostředním ohrožení života, záchranáři odvezli do plzeňské fakultní nemocnice, kde strávil 14 dní.

Obžalovaný Rumun tvrdí, že rozmíška se odehrála jinak. Při návratu na místo rvačky už prý stáli oba Moldavané nad ležícím synem. „Bodnul jsem ho, protože jsem měl strach. Bál jsem se o syna a Sergej se na mě napřahoval tyčí,“ vylíčil.

Sergej M. tuto verzi popřel, při policejní rekonstrukci prohlásil.: „Celé je to zinscenované, nic z toho není pravda.“

Soud by měl vynést rozsudek v následujících dvou dnech, kdy je naplánované další jednání.