Policie ho sice krátce po činu obvinila z vraždy a soud ho poslal do vazby, ale klíčové slovo měli znalci. Ti po jeho vyšetření konstatovali, že v době spáchání činu byl nepříčetný a není tedy trestně odpovědný. „Trestní stíhání bylo zastaveno,“ potvrdil Deníku dozorující státní zástupce Jiří Richtr. To ale neznamená, že se David K. dostane na svobodu. Nejspíše ho čeká pobyt v detenčním zařízení.

Incident se odehrál vloni v prosinci v bytě v Plzni na Borech. Při konfliktu, jehož jedním z důvodů byly drogy, způsobil David K. chlapci, který byl v té době na útěku z výchovného ústavu na Domažlicku, tak závažná zranění v oblasti krku, že byl na místě mrtvý. Záchranáři už mu nemohli pomoci.

Agresor skončil za mřížemi, po zastavení trestního stíhání ale musel být propuštěn z vazby. Z té byl převezen do specializovaného zdravotnického zařízení. O jeho dalším osudu se teprve rozhodne. „Za strany státního zastupitelství byl, vzhledem k obsahu znaleckého posudku, podán návrh krajskému soudu v Plzni, aby u něj byla vyslovena zabezpečovací detence. Zda se tak stane, či nikoliv, je již na rozhodnutí soudu,“ konstatoval Richtr.

Fakt, že vraha nečeká vězení, vyvolal emoce mezi lidmi, kteří mrtvého znali. „Otázkou je, zda detence je trest dostatečný. Pokud připustíme, že ano, tak důležité je, aby vraha za několik let nepustili a on neohrozil někoho dalšího,“ řekl Deníku Klatovan, jenž se s Kevinem dobře znal.

Naposledy poslal v regionu soud do zabezpečovací detence Vlastislava A., který v roce 2015 ubodal knihovnici v Horní Bříze na Plzeňsku. Ústavy zabezpečovací detence, které jsou střeženy vězeňskou službou, jsou v ČR dva – v Brně a Opavě.

Policie místě činu v Radobyčické ulici v Plzni v noci uzavřela
Napadený mladík útok nepřežil. Policie zadržela podezřelého