Předseda plzeňského hnutí ANO 2011 a krajský místopředseda Roman Zarzycký, který je zároveň šéfem kontrolního výboru Zastupitelstva města Plzně, se před soudem ocitl kvůli obžalobě z trestného činu porušení tajemství listin a jiných dokumentů uchovávaných v soukromí. Okresní soud jej v červnu uznal vinným a vyměřil mu čtyřměsíční trest s podmíněným odkladem na čtrnáct měsíců. Proti tomu se však politik odvolal.

A nyní nastal v celé věci zvrat. Odvolací senát krajského soudu řekl, že jednání, kterého se Zarzycký dopustil, nebylo trestným činem, a zprostil jej viny.

Zprávy našel syn

Zarzycký podle státního zástupce v roce 2014 v několika případech zveřejnil facebookovou komunikaci bývalé manželky a jejího přítele, která obsahovala citlivé informace z jejího soukromého života. Mailem ji podle soudu zaslal své bývalé tchyni a obrátil se s ní také na orgán sociálně-právně ochrany dětí.

Již dříve a posléze i v rámci svého odvolání argumentoval tím, že všechny kroky dělal jen proto, aby chránil své děti před špatným vlivem exmanželky. Zprávy, s nimiž politik naložil uvedeným způsobem, totiž obsahovaly nejen intimní fotografie, ale například i informace o užívání marihuany a kokainu, které našel Zarzyckého nezletilý syn v telefonu, jenž měl před tím půjčený přítel Zarzyckého bývalé ženy.

„Je s podivem, že taková věc byla vůbec stíhána. Zde má jednoznačně přednost zájem na ochraně dítěte," uvedl předseda senátu Eduard Wipplinger.

To, že se citlivé fotografie dostaly k tchyni, pak bylo způsobeno tím, že její mailovou adresu uvedla Zarzyckého bývalá žena jako kontaktní adresu na sebe. Politik měl podle spisu intimní fotografie ukázat také sousedce, což bylo ovšem vyvráceno důkazy.

Politický proces

„Jsem rád. Především s ohledem na děti. Dva roky jsem tvrdil, že co mi bylo kladeno za vinu, nikdy nemohlo být a také nebylo trestným činem, což nynější verdikt krajského soudu potvrdil. Naznačuje to celé politický proces s cílem poškodit mě, mou rodinu a v neposlední řadě hnutí ANO. Jednání státních orgánů mě připravilo o dva roky normálního života, pracovní příležitosti i možnost kandidovat jako krajský místopředseda ve volbách. Strůjci kauzy by měli být potrestáni," okomentoval verdikt Zarzycký.